Pizza
Przygotowanie
Sos pomidorowy
- Na patelnię wlać łyżkę oliwy i wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz posiekany drobno czosnek. Smażyć około 1-2 minuty.
- Wrzucić pomidory z puszki razem z wszystkimi przyprawami. Smażyć na dużym ogniu aż większość wody odparuje. Dodać passatę pomidorową i doprawić do smaku. Smażyć dalej do zgęstnienia. Na końcu wszystko zblendować i odłożyć do ostygnięcia.
Ciasto
- Do dużej miski wsypać mąkę, zioła prowansalskie, sól i 2 łyżki oliwy z oliwek.
- Do osobnego garnka wlać ciepłą wodę, wsypać cukier i włożyć drożdże. Dobrze wymieszać i wlać całość do miski.
- Wszystko razem wymieszać łyżką, a pod koniec wyrobić ręką około 5 minut aż powstanie jednolita masa.
- Zostawić uformowaną kulkę na około 30-45 minut aż urośnie (można już podzielić na porcje i włożyć na blaszkę posypaną mąką przykrywając miską).
Wykonanie
- Piekarnik rozgrzać do 250 stopni.
- Gdy piekarnik już się rozgrzeje, rozciągnąć ciasto na blaszce i wysmarować sosem pomidorowym, Następnie rozłożyć ser mozzarella i inne składniki.
- Włożyć do piekarnika na ostatnią półkę i piec w temperaturze 250 stopni przez 10-12 minut w zależności od piekarnika.
- Na ostatnie 30 sekund pieczenia posypać startym żółtym serem.
Wskazówki
- Porcja 2 cienkie / 1 gruba, na blaszce o średnicy 32.5 cm
- Polecam blaszkę do pizzy Blaszka do pizza z dziurkami 32.5cm
Ciasto
- 250g mąki - najlepiej typ 450
- 150ml ciepłej wody
- 4 g instant/20g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżka ziół prowansalskich (opcjonalnie)
Sos pomidorowy
- 1 puszka pomidorów
- 300 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka cukru
- 1-2 łyżeczki oregano
- odrobina bazylii
- sól
- pieprz
- chili (opcjonalnie)
Składniki na pizze
- 1 mozzarella
- odrobina żółtego sera (opcjonalnie)
- Inne składniki np. szynka
- salami
- pieczarki
- papryka
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 780 kcal |
Tłuszcz | 30 g |
Węglowodany | 100 g |
Błonnik | 10 g |
Białko | 30 g |