Pita

Składniki
  • 300 g wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    8 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    3 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Składniki
  • 300 g wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

  • W małym garnku dokładnie wymieszać wodę, drożdże i cukier, a następnie lekko podgrzać. Zdjąć z ognia, dodać 20 g mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut.
  • Dodać pozostałą ilość mąki, sól i wyrobić na gładką, jednolitą masę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
  • Z ciasta uformować 8 placków o grubości około 1 cm. Ułożyć na blaszce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
  • Wierzch ciasta delikatnie wysmarować wodą.
  • Piec 8-10 minut w temperaturze 230 stopni C.