Pita
Przygotowanie
- W małym garnku dokładnie wymieszać wodę, drożdże i cukier, a następnie lekko podgrzać. Zdjąć z ognia, dodać 20 g mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut.
- Dodać pozostałą ilość mąki, sól i wyrobić na gładką, jednolitą masę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Z ciasta uformować 8 placków o grubości około 1 cm. Ułożyć na blaszce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
- Wierzch ciasta delikatnie wysmarować wodą.
- Piec 8-10 minut w temperaturze 230 stopni C.
Składniki
- 300 g wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 195 kcal |
Tłuszcz | 0 g |
Węglowodany | 40 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 6 g |