Pierś z kurczaka w cieście francuskim

Składniki
  • 2 piersi z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 150 g sera feta
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonej ostrej papryki
  • 300 g ciasta francuskiego
  • białko do wysmarowania
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    2 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Składniki
  • 2 piersi z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 150 g sera feta
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonej ostrej papryki
  • 300 g ciasta francuskiego
  • białko do wysmarowania

Przygotowanie

Mięso

  • W każdej piersi kurczaka zrobić pojemną kieszonkę. Wewnątrz i zewnątrz mięsa doprawić solą, pieprzem oraz suszonym oregano.
  • Na małej patelni roztopić masło i wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Gotowym masłem czosnkowym wysmarować piersi kurczaka.

Farsz

  • Szpinak wrzucić do garnka z gorącą wodą i podgrzewać, raz po raz mieszając aż zwiędnie. Następnie odcedzić, dokładnie wycisnąć z wody i pokroić na mniejsze kawałki. Przenieść do miseczki.
  • Ser feta pokroić w kosteczkę i dodać do szpinaku razem z pieprzem i gałką muszkatołową. Całość wymieszać do połączenia składników i powstania gładkiego farszu.
  • Gotowy farsz przenieść do kieszonek kurczaka, a następnie posypać ostrą papryką.

Ciasto francuskie i pieczenie

  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto francukie przedzielić na pół, jeśli mamy 2 równe piersi z kurczaka. Na środek każdego ciasta wyłożyć mięso. Ciasto po bokach naciąć w paski, następnie pod kotem na zmianę zawinąć paski do środka na zakładkę, dociskając na środku aby się skleiło (patrz 2 zdjęcie).
  • Ciasto francuskie wysmarować roztrzepanym białkiem.
  • Piec 50 minut200 stopniach C.