Pierś z kurczaka w cieście francuskim
Przygotowanie
Mięso
- W każdej piersi kurczaka zrobić pojemną kieszonkę. Wewnątrz i zewnątrz mięsa doprawić solą, pieprzem oraz suszonym oregano.
- Na małej patelni roztopić masło i wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Gotowym masłem czosnkowym wysmarować piersi kurczaka.
Farsz
- Szpinak wrzucić do garnka z gorącą wodą i podgrzewać, raz po raz mieszając aż zwiędnie. Następnie odcedzić, dokładnie wycisnąć z wody i pokroić na mniejsze kawałki. Przenieść do miseczki.
- Ser feta pokroić w kosteczkę i dodać do szpinaku razem z pieprzem i gałką muszkatołową. Całość wymieszać do połączenia składników i powstania gładkiego farszu.
- Gotowy farsz przenieść do kieszonek kurczaka, a następnie posypać ostrą papryką.
Ciasto francuskie i pieczenie
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto francukie przedzielić na pół, jeśli mamy 2 równe piersi z kurczaka. Na środek każdego ciasta wyłożyć mięso. Ciasto po bokach naciąć w paski, następnie pod kotem na zmianę zawinąć paski do środka na zakładkę, dociskając na środku aby się skleiło (patrz 2 zdjęcie).
- Ciasto francuskie wysmarować roztrzepanym białkiem.
- Piec 50 minut w 200 stopniach C.
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 150 g świeżego szpinaku
- 150 g sera feta
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta mielonej ostrej papryki
- 300 g ciasta francuskiego
- białko do wysmarowania
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 960 kcal |
Tłuszcz | 63 g |
Węglowodany | 46 g |
Błonnik | 3 g |
Białko | 50 g |