Pierś kaczki z pieczonymi ziemniaczkami
Przygotowanie
Kaczka
- Godzinę przed smażeniem mięso wyciągnąć z lodówki, aby się ogrzało. Skórę ponacinać w kratkę tak, aby nie uszkodzić piersi. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem z obu stron.
- Piekarnik nagrzać na 200 stopni C.
- Po godzinie kaczkę włożyć na chłodną patelnie skórą do dołu. Podgrzewać na małym ogniu i stopniowo wytapiać skórę około 12-15 minut. Następnie przewrócić na drugą stronę i podpiec około 3 minuty.
- Podsmażone piersi wstawić na ciepłą blaszkę do nagrzanego piekarnika na 5-8 minut w zależności od grubości kaczki.
- Piersi wyjąć na talerz i odczekać około 5 minut przed pokrojeniem.
Pieczone ziemniaczki
- Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki i włożyć do miski z zimną wodą. Moczyć 30 minut, a następnie wyjąć i osuszyć.
- Ziemniaki przełożyć do miseczki, polać odrobiną oliwy z oliwek i wymieszać z przyprawami.
- Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 minut do zarumienienia w temperaturze 220 stopni C.
Kaczka
- 2 piersi kaczki ze skórą
- sól
- pieprz
- majeranek
Pieczone ziemniaczki
- ziemniaki
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- tymianek
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 950 kcal |
Tłuszcz | 60 g |
Węglowodany | 53 g |
Błonnik | 7 g |
Białko | 53 g |