Pierś kaczki z pieczonymi ziemniaczkami

Kaczka
  • 2 piersi kaczki ze skórą
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
Pieczone ziemniaczki
  • ziemniaki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • tymianek
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    2 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Kaczka
  • 2 piersi kaczki ze skórą
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
Pieczone ziemniaczki
  • ziemniaki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • tymianek

Przygotowanie

Kaczka

  • Godzinę przed smażeniem mięso wyciągnąć z lodówki, aby się ogrzało. Skórę ponacinać w kratkę tak, aby nie uszkodzić piersi. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem z obu stron.
  • Piekarnik nagrzać na 200 stopni C.
  • Po godzinie kaczkę włożyć na chłodną patelnie skórą do dołu. Podgrzewać na małym ogniu i stopniowo wytapiać skórę około 12-15 minut. Następnie przewrócić na drugą stronę i podpiec około 3 minuty.
  • Podsmażone piersi wstawić na ciepłą blaszkę do nagrzanego piekarnika na 5-8 minut w zależności od grubości kaczki.
  • Piersi wyjąć na talerz i odczekać około 5 minut przed pokrojeniem.

Pieczone ziemniaczki

  • Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki i włożyć do miski z zimną wodą. Moczyć 30 minut, a następnie wyjąć i osuszyć.
  • Ziemniaki przełożyć do miseczki, polać odrobiną oliwy z oliwek i wymieszać z przyprawami.
  • Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 minut do zarumienienia w temperaturze 220 stopni C.