Pierogi ze szpinakiem i twarogiem

  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    5 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    3 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni

Przygotowanie

Farsz

  • Na rozgrzaną patelnię dodać oliwę z oliwek, masło i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Podsmażyć aż cebula się zeszkli. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i chwilę razem podsmażyć.
  • Dodać szpinak. Całość mieszać na ogniu około 3-4 minuty aż szpinak zwiędnie i woda odparuje. Następnie przenieść na deskę do ostudzenia i pokroić nożem na mniejsze kawałki.
  • Szpinak delikatnie odcisnąć dłońmi i przenieść do większej miski. Dodać twaróg i dokładnie wymieszać do połączenia. Doprawić przyprawami do smaku tak, aby smak farszu był wyraźny.
  • Gotowy farsz przenieść na minimum godzinę do lodówki.

Ciasto i lepienie pierogów

  • Mąkę zalać w misce gorącą wodą, wymieszać łyżką. Następnie dodać jajko, miękkie masło, oliwę z oliwek i przemieszać. Dalej ciasto wyrobić ręcznie aż będzie elastyczne. Gdyby było zbyt twarde, dodać trochę więcej wody.
  • Ciasto podzielić na mniejsze porcje. Pierwszy kawałek rozwałkować na oprószonym mąką blacie na grubość około 3 mm. Nie podsypywać mąką od wewnętrznej strony - pierogi trudniej będą się lepiły.
  • Wykroić kółka - u nas o średnicy około 8 cm. Na środku każdego nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Czynność powtórzyć dla kolejnych pierogów. Gotowe układać np. na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Gotować we wrzącej, osolonej wodzie aż wypłyną. Następnie wyjąć i przenieść na talerz do ostudzenia.
  • Z przepisu wyszło nam 40 sztuk pierogów.

Mrożenie pierogów

  • Surowe pierogi ułożyć np. na papierze do pieczenia w zamrażarce - tak, aby się nie dotykały. Po kilku godzinach, gdy się całkowicie zamrożą można przenieść je do jednego opakowania.
Farsz
  • 400 g szpinaku (całe liście)
  • 400 g białego sera półtłustego
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • gałka muszkatołowa
  • chili mielone
  • sól
  • pieprz
Ciasto
  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 250 ml gorącej wody (około 80 stopni C)
  • 1 jajko
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 20 g miękkiego masła
  • 0.5 łyżeczki soli
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie530 kcal
Tłuszcz25 g
Węglowodany55 g
Błonnik5 g
Białko20 g