Pierogi ze szpinakiem i twarogiem
Przygotowanie
Farsz
- Na rozgrzaną patelnię dodać oliwę z oliwek, masło i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Podsmażyć aż cebula się zeszkli. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i chwilę razem podsmażyć.
- Dodać szpinak. Całość mieszać na ogniu około 3-4 minuty aż szpinak zwiędnie i woda odparuje. Następnie przenieść na deskę do ostudzenia i pokroić nożem na mniejsze kawałki.
- Szpinak delikatnie odcisnąć dłońmi i przenieść do większej miski. Dodać twaróg i dokładnie wymieszać do połączenia. Doprawić przyprawami do smaku tak, aby smak farszu był wyraźny.
- Gotowy farsz przenieść na minimum godzinę do lodówki.
Ciasto i lepienie pierogów
- Mąkę zalać w misce gorącą wodą, wymieszać łyżką. Następnie dodać jajko, miękkie masło, oliwę z oliwek i przemieszać. Dalej ciasto wyrobić ręcznie aż będzie elastyczne. Gdyby było zbyt twarde, dodać trochę więcej wody.
- Ciasto podzielić na mniejsze porcje. Pierwszy kawałek rozwałkować na oprószonym mąką blacie na grubość około 3 mm. Nie podsypywać mąką od wewnętrznej strony - pierogi trudniej będą się lepiły.
- Wykroić kółka - u nas o średnicy około 8 cm. Na środku każdego nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Czynność powtórzyć dla kolejnych pierogów. Gotowe układać np. na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Gotować we wrzącej, osolonej wodzie aż wypłyną. Następnie wyjąć i przenieść na talerz do ostudzenia.
- Z przepisu wyszło nam 40 sztuk pierogów.
Mrożenie pierogów
- Surowe pierogi ułożyć np. na papierze do pieczenia w zamrażarce - tak, aby się nie dotykały. Po kilku godzinach, gdy się całkowicie zamrożą można przenieść je do jednego opakowania.
Farsz
- 400 g szpinaku (całe liście)
- 400 g białego sera półtłustego
- 1 duża cebula
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- gałka muszkatołowa
- chili mielone
- sól
- pieprz
Ciasto
- 500 g mąki pszennej typ 450
- 250 ml gorącej wody (około 80 stopni C)
- 1 jajko
- 20 ml oliwy z oliwek
- 20 g miękkiego masła
- 0.5 łyżeczki soli
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 530 kcal |
Tłuszcz | 25 g |
Węglowodany | 55 g |
Błonnik | 5 g |
Białko | 20 g |