Pierogi z kapustą i grzybami
Przygotowanie
Farsz
- Kapustę razem z suszonymi grzybami gotować przez 20 minut z odrobiną soli. Dodać startą marchewkę, pietruszkę i dalej gotować przez 20 minut.
- Pieczarki i cebulę pokroić w kosteczkę. Podsmażyć pieczarki na złoty kolor z odrobiną oliwy. Następnie dodać pieczarki.
- Gdy pieczarki już będą gotowane, dodać je do kapusty i gotować jeszcze 5-10 minut. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.
Ciasto
- Do miski wsypać mąkę, dodać sól i oliwę. Stopniowo wlewać ciepłą wodę. Wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Nastawić wodę w garnku do gotowania pierogów z odrobiną soli. Ulepione pierogi gotować na wolnym ogniu przez około 3-5 minut.
Podanie
- Podsmażyć pokrojoną cebulę w kosteczkę z odrobiną masła. Pierogi ułożyć na blaszce i podpiec w piekarniku przed podaniem. Następnie posypać podsmażoną cebulą.
Farsz
- 500 g kiszonej kapusty
- garść suszonych grzybów
- 300 g pieczarek
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 3 łyżki oleju
- 2 cebule
Ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1-1.5 szklanki wody
Do podania
- 2 cebule
- łyżka masła
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 60 kcal |
Tłuszcz | 0 g |
Węglowodany | 10 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 0 g |