Pierogi z kapustą i grzybami

Farsz
  • 500 g kiszonej kapusty
  • garść suszonych grzybów
  • 300 g pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule
Ciasto
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1-1.5 szklanki wody
Do podania
  • 2 cebule
  • łyżka masła
ugotowane pierogi z kapustą i grzybami  posypane smażona cebulką w naczyniu
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    50 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    3 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Farsz
  • 500 g kiszonej kapusty
  • garść suszonych grzybów
  • 300 g pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule
Ciasto
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1-1.5 szklanki wody
Do podania
  • 2 cebule
  • łyżka masła

Przygotowanie

Farsz

  • Kapustę razem z suszonymi grzybami gotować przez 20 minut z odrobiną soli. Dodać startą marchewkę, pietruszkę i dalej gotować przez 20 minut.
  • Pieczarki i cebulę pokroić w kosteczkę. Podsmażyć pieczarki na złoty kolor z odrobiną oliwy. Następnie dodać pieczarki.
  • Gdy pieczarki już będą gotowane, dodać je do kapusty i gotować jeszcze 5-10 minut. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.

Ciasto

  • Do miski wsypać mąkę, dodać sól i oliwę. Stopniowo wlewać ciepłą wodę. Wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Nastawić wodę w garnku do gotowania pierogów z odrobiną soli. Ulepione pierogi gotować na wolnym ogniu przez około 3-5 minut.

Podanie

  • Podsmażyć pokrojoną cebulę w kosteczkę z odrobiną masła. Pierogi ułożyć na blaszce i podpiec w piekarniku przed podaniem. Następnie posypać podsmażoną cebulą.