Pierniczki

Składniki
  • 250 g margaryny Kasia
  • 260 g miodu
  • 1 łyżeczka sypanej kawy
  • 100 ml wody
  • 110 g cukru
  • 750 g mąki pszennej
  • 0.75 łyżeczki sody
  • 0.75 łyżeczki amoniaku
  • 30 g przyprawy do piernika
  • 1.5 łyżki kakao
  • 4 jaja
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    5 porcji
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Składniki
  • 250 g margaryny Kasia
  • 260 g miodu
  • 1 łyżeczka sypanej kawy
  • 100 ml wody
  • 110 g cukru
  • 750 g mąki pszennej
  • 0.75 łyżeczki sody
  • 0.75 łyżeczki amoniaku
  • 30 g przyprawy do piernika
  • 1.5 łyżki kakao
  • 4 jaja

Przygotowanie

Ciasto (Dzień wcześniej)

  • Do garnka dodać margarynę Kasia oraz miód. Raz po raz mieszając, całość rozpuścić na małym ogniu.
  • Kawę zaparzyć w 100 ml wody.
  • W mniejszym garnku z cukru przygotować karmel: wsypać cukier i ciągle mieszać na małym ogniu. Pod koniec dodać kawę bez fusów. Całość wymieszać i przelać do garnka z margaryną i miodem. Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia.
  • Do metalowej miski lub większego garnka dodać mąkę pszenną, sodę, amoniak, przyprawę do piernika i kakao. Wszystko wymieszać i przygotować dołek, w który następnie wlać przygotowaną wcześniej lekko przestudzoną masę. Całość wyrobić - UWAGA GORĄCE!
  • Do ciasta dodawać po 1 jajku i wyrabiać na jednolitą masę. Po wyrobieniu ciasto przykryć papierem i odstawić na noc.

Wykrawanie pierniczków

  • Blat wysypać odrobiną mąki. Ciasto nabrać łyżką, wyrobić kulkę, a następnie uformować ręką około 0.5 cm placek i wykrawać kształty.
  • Piec w temperaturze 200 stopni C przez 8 minut.
  • Z przepisu wyszło nam 5 blaszek pierniczków.