Pieczony pstrąg z warzywami i ziemniakami

Składniki
  • 2 pstrągi (świeże, wypatroszone)
  • warzyw (np. 1 brokuł i 1 papryka lub inne)
  • sól
  • pieprz
  • cytryna
  • czosnek
  • rozmaryn
  • oliwa z oliwek
Masło chili
  • 40g masła
  • papryczka chili
  • natka pietruszki
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
blaszka z upieczonym dorszem obłożonymi papryką i brokułem, obok upieczone ziemniaczki
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    2 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Składniki
  • 2 pstrągi (świeże, wypatroszone)
  • warzyw (np. 1 brokuł i 1 papryka lub inne)
  • sól
  • pieprz
  • cytryna
  • czosnek
  • rozmaryn
  • oliwa z oliwek
Masło chili
  • 40g masła
  • papryczka chili
  • natka pietruszki
  • czosnek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Ryba

  • Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Pstrągi opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny. Zrobić kilka nacięć nożem na jednym boku, następnie doprawić solą i pieprzem. Każdego pstrąga posypać szczyptą rozmarynu i natrzeć 1 łyżką oliwy, do środka włożyć po 1 nieobranym ząbku czosnku oraz po 1 plasterku cytryny. Położyć na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ponacinaną stroną do góry.
  • Warzywa pokroić w mniejsze kawałki, włożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, łyżką oliwy extra vergine i wymieszać. Wyłożyć na blaszkę obok ryb.
  • W miseczce roztopić masło z dodatkiem posiekanej papryczki chili, 2 łyżek posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki startego czosnku, solą i pieprzem. Powstałą mieszanką polać pstrągi i warzywa, zostawiając ok. 1/3 mieszanki na koniec, do podania. Wstawić blachę do piekarnika i piec przez 20 minut (duże pstrągi) lub 15 minut (małe).

Pieczone ziemniaczki

  • Ziemniaki pokroić w mniejsze prostokąty, odgotować 5 minut, odsączyć.
  • Wymieszać z pieprzem, tymiankiem, odrobiną ostrej papryki i oliwą.
  • Włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30-35 minut. Można piec razem z rybą, ale konieczne jest włożenie ziemniaczków 10 minut wcześniej do piekarnika przed rybą. Delikatnie zagiąć papier aby woda z warzyw i ryb nie spłynęła do ziemniaków.