Pieczony pstrąg z warzywami i ziemniakami
Przygotowanie
Ryba
- Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Pstrągi opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny. Zrobić kilka nacięć nożem na jednym boku, następnie doprawić solą i pieprzem. Każdego pstrąga posypać szczyptą rozmarynu i natrzeć 1 łyżką oliwy, do środka włożyć po 1 nieobranym ząbku czosnku oraz po 1 plasterku cytryny. Położyć na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ponacinaną stroną do góry.
- Warzywa pokroić w mniejsze kawałki, włożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, łyżką oliwy extra vergine i wymieszać. Wyłożyć na blaszkę obok ryb.
- W miseczce roztopić masło z dodatkiem posiekanej papryczki chili, 2 łyżek posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki startego czosnku, solą i pieprzem. Powstałą mieszanką polać pstrągi i warzywa, zostawiając ok. 1/3 mieszanki na koniec, do podania. Wstawić blachę do piekarnika i piec przez 20 minut (duże pstrągi) lub 15 minut (małe).
Pieczone ziemniaczki
- Ziemniaki pokroić w mniejsze prostokąty, odgotować 5 minut, odsączyć.
- Wymieszać z pieprzem, tymiankiem, odrobiną ostrej papryki i oliwą.
- Włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30-35 minut. Można piec razem z rybą, ale konieczne jest włożenie ziemniaczków 10 minut wcześniej do piekarnika przed rybą. Delikatnie zagiąć papier aby woda z warzyw i ryb nie spłynęła do ziemniaków.
Składniki
- 2 pstrągi (świeże, wypatroszone)
- warzyw (np. 1 brokuł i 1 papryka lub inne)
- sól
- pieprz
- cytryna
- czosnek
- rozmaryn
- oliwa z oliwek
Masło chili
- 40g masła
- papryczka chili
- natka pietruszki
- czosnek
- sól
- pieprz
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 743 kcal |
Tłuszcz | 47 g |
Węglowodany | 40 g |
Błonnik | 10 g |
Białko | 50 g |