Pieczone pyry z gzikiem

Ziemniaki
  • 3 duże ziemniaki
  • oliwa z oliwek
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
Gzik
  • 200 g twarogu
  • 100 ml śmietany 18%
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
Opcjonalnie
  • rzodkiewka
  • cebulka
  • olej lniany
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    2 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Ziemniaki
  • 3 duże ziemniaki
  • oliwa z oliwek
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
Gzik
  • 200 g twarogu
  • 100 ml śmietany 18%
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
Opcjonalnie
  • rzodkiewka
  • cebulka
  • olej lniany

Przygotowanie

  • Ziemniaki dokładnie umyć i podgotować w osolonej wodzie, a następnie przekroić na pół.
  • Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Ułożyć na niej wysmarowane oliwą z oliwek ziemniaki w mundurkach. Posypać przyprawami.
  • Piec w temperaturze 250 C na złoty kolor.
  • Twaróg urobić ze śmietanką, dodać posiekany szczypiorek i przyprawy.