Pieczone pyry z gzikiem

Przygotowanie
- Ziemniaki dokładnie umyć i podgotować w osolonej wodzie, a następnie przekroić na pół.
- Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Ułożyć na niej wysmarowane oliwą z oliwek ziemniaki w mundurkach. Posypać przyprawami.
- Piec w temperaturze 250 C na złoty kolor.
- Twaróg urobić ze śmietanką, dodać posiekany szczypiorek i przyprawy.
Ziemniaki
- 3 duże ziemniaki
- oliwa z oliwek
- tymianek
- sól
- pieprz
Gzik
- 200 g twarogu
- 100 ml śmietany 18%
- szczypiorek
- sól
- pieprz
Opcjonalnie
- rzodkiewka
- cebulka
- olej lniany
| Wartości odżywcze (na porcję) | |
|---|---|
| Kalorie | 495 kcal |
| Tłuszcz | 25 g |
| Węglowodany | 44 g |
| Błonnik | 5 g |
| Białko | 16 g |




