Pieczeń rzymska
Przygotowanie
- 4 jajka ugotować na twardo, ostudzić i obciąć końcówki.
- Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek.
- Z mięsa mielonego wyrobić jednolitą masę, dodając jajka, podsmażone warzywa, musztardę, bułkę tartą i przyprawy.
- Połowę masy wyłożyć do foremki keksówki wysmarowanej margaryną i wysypaną bułką tartą. Na masie ułożyć jajka i przykryć pozostałą porcją mięsa.
- Na wierzchu posypać tymiankiem i kminkiem.
- Piec w temperaturze 200 stopni C przez 50 - 60 minut.
Składniki
- 1 kg mięsa mielonego
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 7 jajek
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki musztardy
- słodka mielona papryka
- ostra mielona papryka
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- tymianek
- mielony kminek
Inne
- Foremka keksówka (12 cm x 25 cm)
- margaryna
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 333 kcal |
Tłuszcz | 23 g |
Węglowodany | 6 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 25 g |