Pieczeń rzymska

Składniki
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 7 jajek
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki musztardy
  • słodka mielona papryka
  • ostra mielona papryka
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • mielony kminek
Inne
  • Foremka keksówka (12 cm x 25 cm)
  • margaryna
pokrojona upieczona pieczeń rzymska z widocznym gotowanym jajkiem w środku
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    12 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 20 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Składniki
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 7 jajek
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki musztardy
  • słodka mielona papryka
  • ostra mielona papryka
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • mielony kminek
Inne
  • Foremka keksówka (12 cm x 25 cm)
  • margaryna

Przygotowanie

  • 4 jajka ugotować na twardo, ostudzić i obciąć końcówki.
  • Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek.
  • Z mięsa mielonego wyrobić jednolitą masę, dodając jajka, podsmażone warzywa, musztardę, bułkę tartą i przyprawy.
  • Połowę masy wyłożyć do foremki keksówki wysmarowanej margaryną i wysypaną bułką tartą. Na masie ułożyć jajka i przykryć pozostałą porcją mięsa.
  • Na wierzchu posypać tymiankiem i kminkiem.
  • Piec w temperaturze 200 stopni C przez 50 - 60 minut.