Pesto

Składniki
  • krzaczek bazylii
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    20 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • krzaczek bazylii
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • sól

Przygotowanie

  • Z krzaczka bazylii zerwać tylko listki, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i odstawić.
  • Czosnek obrać i przełożyć do moździerza. Rozgnieść na gładką masę z odrobiną soli.
  • Bazylię dodawać porcjami i cięgle ucierać do powstania pasty.
  • Dodać orzeszki pinii i rozetrzeć z pastą.
  • Parmezan zetrzeć na tarce i dodać do moździerza. Rozetrzeć do połączenia wszystkich składników.
  • Dodać oliwę z oliwek do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pesto spróbować i doprawić solą według uznania.

Ilość składników zależy od wielkości krzaczka bazylii. Według uznania doprawmy więc pesto tak. aby smakowało nam! 🙂