Pesto
Przygotowanie
- Z krzaczka bazylii zerwać tylko listki, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i odstawić.
- Czosnek obrać i przełożyć do moździerza. Rozgnieść na gładką masę z odrobiną soli.
- Bazylię dodawać porcjami i cięgle ucierać do powstania pasty.
- Dodać orzeszki pinii i rozetrzeć z pastą.
- Parmezan zetrzeć na tarce i dodać do moździerza. Rozetrzeć do połączenia wszystkich składników.
- Dodać oliwę z oliwek do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pesto spróbować i doprawić solą według uznania.
Ilość składników zależy od wielkości krzaczka bazylii. Według uznania doprawmy więc pesto tak. aby smakowało nam! 🙂
Składniki
- krzaczek bazylii
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 2 łyżki startego parmezanu
- oliwa z oliwek
- sól