Pasztet z cukinii

Składniki
  • 1 kg cukinii
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3 jajka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 90 g bułki tartej
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • około 1 płaskiej łyżki soli
  • pieprz
Inne
  • mała forma keksowa
  • papier do pieczenia
plasterki upieczonego pasztetu z cukinii na talerzu, udekorowane koperkiem
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Składniki
  • 1 kg cukinii
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3 jajka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 90 g bułki tartej
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • około 1 płaskiej łyżki soli
  • pieprz
Inne
  • mała forma keksowa
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

  • Cukinie potrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie zasypać solą, wymieszać i odstawić na pół godziny aż cukinia puści soki.
  • W międzyczasie na tarce o drobnych oczkach potrzeć cebulę i marchewkę.
  • Cukinie dokładnie wycisnąć z wody i dodać do cebuli i marchewki.
  • Jajka wbić do miseczki i wymieszać.
  • Dodać przeciśnięty przez prasę czosnek, oliwę z oliwek, kasze mannę, natkę pietruszki, bułkę tartą i rozmieszane jajka.
  • Wszystko dobrze wymieszać i dodać przyprawy (ostrą paprykę, kurkumę, oregano, pieprz).
  • Przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić i piec przez około 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 180 C.