Pasztet z cukinii
Przygotowanie
- Cukinie potrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie zasypać solą, wymieszać i odstawić na pół godziny aż cukinia puści soki.
- W międzyczasie na tarce o drobnych oczkach potrzeć cebulę i marchewkę.
- Cukinie dokładnie wycisnąć z wody i dodać do cebuli i marchewki.
- Jajka wbić do miseczki i wymieszać.
- Dodać przeciśnięty przez prasę czosnek, oliwę z oliwek, kasze mannę, natkę pietruszki, bułkę tartą i rozmieszane jajka.
- Wszystko dobrze wymieszać i dodać przyprawy (ostrą paprykę, kurkumę, oregano, pieprz).
- Przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić i piec przez około 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 180 C.
Składniki
- 1 kg cukinii
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 3 jajka
- 5 łyżek kaszy manny
- 90 g bułki tartej
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- około 1 płaskiej łyżki soli
- pieprz
Inne
- mała forma keksowa
- papier do pieczenia