Paszteciki z kapustą i pieczarkami

Farsz
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 ziele angielskie
  • 1 listek laurowy
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
Ciasto
  • 500 g mąki pszennej poznańskiej typ 500
  • 220 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki oleju
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1.5 łyżeczki cukru
  • 0.75 łyżeczki soli
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    3 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Farsz
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 ziele angielskie
  • 1 listek laurowy
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
Ciasto
  • 500 g mąki pszennej poznańskiej typ 500
  • 220 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki oleju
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1.5 łyżeczki cukru
  • 0.75 łyżeczki soli

Przygotowanie

Farsz

  • Kapustę dokładnie odcisnąć i drobno pokroić. Włożyć do garnka, zalać około 200 ml wody, dodać szczyptę soli, ziele angielskie, listek laurowy, kminek i zagotować. Zmniejszyć ogień, uchylić pokrywkę i gotować do miękkości kapusty przez około 45 minut, raz po raz mieszając. Jeżeli w czasie gotowania woda całkowicie wypasuje, dodać odrobinę, aby kapusta się nie przypaliła. Po ugotowaniu kapustę ostudzić, dokładnie odcisnąć i przełożyć do miseczki.
  • Na patelni, na maśle zeszklić pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Następnie dodać obrane, pokrojone w kosteczkę pieczarki i smażyć aż pieczarki całkowicie odparują. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Gdy pieczarki z cebulką będą już gotowe, dodać przygotowaną wcześniej kapustę. Wszystko razem dokładnie wymieszać i podsmażyć przez około 5 minut. W razie potrzeby doprawić dodatkowo solą lub pieprzem.
  • Przełożyć do miseczki do przestudzenia.

Ciasto

  • Do większej miski dodać drożdże, cukier, 75 ml letniego mleka, 1.5 łyżki mąki i wszystko razem wymieszać łyżką. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aby rozczyn zaczął pracować.
  • Do gotowego rozczynu dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać łyżką aż wstępnie się połączą. Następnie ciasto wyłożyć na stół i dokładnie wyrobić do idealnego połączenia wszystkich składników.
  • Wyrobione ciasto przełożyć do lekko oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na stół lekko oprószony mąką. Przerobić kilka razy, przykryć ściereczką i pozostawić na około 5 minut aby ciasto wypoczęło.
  • Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 3 mm i podzielić na paski o szerokości około 11 cm. Na każdy pasek nałożyć farsz wzdłuż jednego brzegu i ściśle zawinąć rulon.
  • Górę rulonu delikatnie spłaszczyć i pokroić na kawałki o szerokości około 4 cm. Gotowe paszteciki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Paszteciki, które nie zmieściły się na blaszce, pozostawić na stole i przykryć ściereczką.
  • Paszteciki przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym białkiem.
  • Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 20 minut na złoty kolor.