Paszteciki z kapustą i pieczarkami
Przygotowanie
Farsz
- Kapustę dokładnie odcisnąć i drobno pokroić. Włożyć do garnka, zalać około 200 ml wody, dodać szczyptę soli, ziele angielskie, listek laurowy, kminek i zagotować. Zmniejszyć ogień, uchylić pokrywkę i gotować do miękkości kapusty przez około 45 minut, raz po raz mieszając. Jeżeli w czasie gotowania woda całkowicie wypasuje, dodać odrobinę, aby kapusta się nie przypaliła. Po ugotowaniu kapustę ostudzić, dokładnie odcisnąć i przełożyć do miseczki.
- Na patelni, na maśle zeszklić pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Następnie dodać obrane, pokrojone w kosteczkę pieczarki i smażyć aż pieczarki całkowicie odparują. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Gdy pieczarki z cebulką będą już gotowe, dodać przygotowaną wcześniej kapustę. Wszystko razem dokładnie wymieszać i podsmażyć przez około 5 minut. W razie potrzeby doprawić dodatkowo solą lub pieprzem.
- Przełożyć do miseczki do przestudzenia.
Ciasto
- Do większej miski dodać drożdże, cukier, 75 ml letniego mleka, 1.5 łyżki mąki i wszystko razem wymieszać łyżką. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aby rozczyn zaczął pracować.
- Do gotowego rozczynu dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać łyżką aż wstępnie się połączą. Następnie ciasto wyłożyć na stół i dokładnie wyrobić do idealnego połączenia wszystkich składników.
- Wyrobione ciasto przełożyć do lekko oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na stół lekko oprószony mąką. Przerobić kilka razy, przykryć ściereczką i pozostawić na około 5 minut aby ciasto wypoczęło.
- Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 3 mm i podzielić na paski o szerokości około 11 cm. Na każdy pasek nałożyć farsz wzdłuż jednego brzegu i ściśle zawinąć rulon.
- Górę rulonu delikatnie spłaszczyć i pokroić na kawałki o szerokości około 4 cm. Gotowe paszteciki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Paszteciki, które nie zmieściły się na blaszce, pozostawić na stole i przykryć ściereczką.
- Paszteciki przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym białkiem.
- Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 20 minut na złoty kolor.
Farsz
- 200 g kiszonej kapusty
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 ziele angielskie
- 1 listek laurowy
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Ciasto
- 500 g mąki pszennej poznańskiej typ 500
- 220 ml mleka
- 3 żółtka
- 3 łyżki oleju
- 30 g świeżych drożdży
- 1.5 łyżeczki cukru
- 0.75 łyżeczki soli