Pasta alla norma
Przygotowanie
Makaron
- Mąkę, wodę, szczyptę soli i oliwę zagnieść na gładką, jednolitą masę. Ugniatać dość długo aż ciasto będzie sprężyste.
- Z ciasta uformować kulkę, przenieść do miseczki i szczelnie zawinąć folią spożywczą. Odstawić na kilka minut aż ciasto się rozluźni.
- Z ciasta uformować kilka wałków o średnicy około 1.5 cm. Podzielić na kawałki o szerokości około 2-3 cm.
- Okrągłym nożem przeciągać po każdym kawałku, od góry do dołu, aż uzyskamy rulon.
- Gotowy makaron gotować około 5 minut w osolonej wodzie, aż wypłynie.
Sos
- Bakłażana pokroić wzdłuż na plastry o grubości około 1 cm. Obsypać z obu stron solą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie zebraną na powierzchni bakłażana sól i wodę zetrzeć do sucha ręcznikiem kuchennym. Dzięki temu zabiegowi pozbędziemy się goryczki bakłażana.
- Na suchej patelni obsmażyć z obu stron plastry bakłażana aż będą brązowe. Dodać połowę oliwy i podsmażyć bakłażana kolejne 2 minuty. Po tym czasie oblać bakłażana kilkoma łyżkami wody i dalej chwilę podsmażyć z obu stron.
- Bakłażana zdjąć z patelni, odłożyć do ostudzenia i pokroić w 1 cm kostkę.
- Na patelni po bakłażanie podsmażyć na pozostałej części oliwy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodać passatę, pomidory, oregano i połowę liści bazylii. Całość poddusić aż sos zgęstnieje.
- Dodać pokrojonego bakłażana i poddusić całość przez kilka minut.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podanie
- Makaron wymieszać z sosem i przełożyć na talerz.
- Posypać pokruszoną ricottą oraz liśćmi bazylii.
Makaron
- 200 g mąki semoliny
- 100 g ciepłej wody
- szczypta soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos
- 2 ząbki czosnku
- 0.5 bakłażana lub 1 mały
- kilka łyżek wody
- 30 ml oliwy z oliwek
- 200 g passaty pomidorowej
- 200 g pomidorów pelati
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- garść liści bazylii
- 50 g twardej ricotty
- sól
- pieprz
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 750 kcal |
Tłuszcz | 37 g |
Węglowodany | 84 g |
Błonnik | 10 g |
Białko | 20 g |