Pasta alla norma

Makaron
  • 200 g mąki semoliny
  • 100 g ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos
  • 2 ząbki czosnku
  • 0.5 bakłażana lub 1 mały
  • kilka łyżek wody
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 200 g pomidorów pelati
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • garść liści bazylii
  • 50 g twardej ricotty
  • sól
  • pieprz
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    2 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Makaron
  • 200 g mąki semoliny
  • 100 g ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos
  • 2 ząbki czosnku
  • 0.5 bakłażana lub 1 mały
  • kilka łyżek wody
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 200 g pomidorów pelati
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • garść liści bazylii
  • 50 g twardej ricotty
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Makaron

  • Mąkę, wodę, szczyptę soli i oliwę zagnieść na gładką, jednolitą masę. Ugniatać dość długo aż ciasto będzie sprężyste.
  • Z ciasta uformować kulkę, przenieść do miseczki i szczelnie zawinąć folią spożywczą. Odstawić na kilka minut aż ciasto się rozluźni.
  • Z ciasta uformować kilka wałków o średnicy około 1.5 cm. Podzielić na kawałki o szerokości około 2-3 cm.
  • Okrągłym nożem przeciągać po każdym kawałku, od góry do dołu, aż uzyskamy rulon.
  • Gotowy makaron gotować około 5 minut w osolonej wodzie, aż wypłynie.

Sos

  • Bakłażana pokroić wzdłuż na plastry o grubości około 1 cm. Obsypać z obu stron solą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie zebraną na powierzchni bakłażana sól i wodę zetrzeć do sucha ręcznikiem kuchennym. Dzięki temu zabiegowi pozbędziemy się goryczki bakłażana.
  • Na suchej patelni obsmażyć z obu stron plastry bakłażana aż będą brązowe. Dodać połowę oliwy i podsmażyć bakłażana kolejne 2 minuty. Po tym czasie oblać bakłażana kilkoma łyżkami wody i dalej chwilę podsmażyć z obu stron.
  • Bakłażana zdjąć z patelni, odłożyć do ostudzenia i pokroić w 1 cm kostkę.
  • Na patelni po bakłażanie podsmażyć na pozostałej części oliwy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Dodać passatę, pomidory, oregano i połowę liści bazylii. Całość poddusić aż sos zgęstnieje.
  • Dodać pokrojonego bakłażana i poddusić całość przez kilka minut.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podanie

  • Makaron wymieszać z sosem i przełożyć na talerz.
  • Posypać pokruszoną ricottą oraz liśćmi bazylii.