Parówki w cieście

Składniki
  • 90 ml mleka
  • 15 g cukru
  • 60 g masła
  • 15 g świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • 300 g mąki pszennej typ 450
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 15 parówek lub mniejszych kiełbasek
  • sezam do posypania
upieczone cztery parówki w cieście, posypane sezamem
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    15 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 90 ml mleka
  • 15 g cukru
  • 60 g masła
  • 15 g świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • 300 g mąki pszennej typ 450
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 15 parówek lub mniejszych kiełbasek
  • sezam do posypania

Przygotowanie

  • Do małego garnuszka dodać mleko, cukier i 30 g masła. Całość delikatnie podgrzać (masło nie musi się całe rozpuścić) nie przekraczając 37 stopni C.
  • Zawartość garnuszka dokładnie przelać do większej miski. Dodać pokruszone świeże drożdże oraz 2 jajka. Całość delikatnie ze sobą wymieszać.
  • Dodać mąkę, sól i dokładnie wyrobić do połączenia wszystkich składników. W trakcie wyrabiania dodać pozostałe 30 g masła.
  • Ciasto będzie miało dość klejącą konsystencję, ale w miarę możliwości uformować z niego kulkę. Miskę z ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i przenieść w ciepłe, spokojne miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószpną mąką stolnicę. Uformować kulkę i obsypać mąką, aby nie przylepiało się do stolnicy podczas rozwałkowywania.
  • Ciasto rozwałkować na grubość około 0.5 cm, a następnie pokroić w paski o szerokości około 2 cm.
  • Każdą parówkę owinąć spiralnie paskiem ciasta. Po owinięciu delikatnie docisnąć łączenia i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachować odstępy między parówkami około 2 - 3 cm, aby nie posklejały się podczas pieczenia.
  • W szklance roztrzepać jajko, a następnie pędzelkiem wysmarować owinięte ciastem parówki i posypać sezamem.
  • Piec około 8 - 10 minut na złoty kolor w temperaturze 250 stopni C.