Parówki w cieście
Przygotowanie
- Do małego garnuszka dodać mleko, cukier i 30 g masła. Całość delikatnie podgrzać (masło nie musi się całe rozpuścić) nie przekraczając 37 stopni C.
- Zawartość garnuszka dokładnie przelać do większej miski. Dodać pokruszone świeże drożdże oraz 2 jajka. Całość delikatnie ze sobą wymieszać.
- Dodać mąkę, sól i dokładnie wyrobić do połączenia wszystkich składników. W trakcie wyrabiania dodać pozostałe 30 g masła.
- Ciasto będzie miało dość klejącą konsystencję, ale w miarę możliwości uformować z niego kulkę. Miskę z ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i przenieść w ciepłe, spokojne miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószpną mąką stolnicę. Uformować kulkę i obsypać mąką, aby nie przylepiało się do stolnicy podczas rozwałkowywania.
- Ciasto rozwałkować na grubość około 0.5 cm, a następnie pokroić w paski o szerokości około 2 cm.
- Każdą parówkę owinąć spiralnie paskiem ciasta. Po owinięciu delikatnie docisnąć łączenia i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachować odstępy między parówkami około 2 - 3 cm, aby nie posklejały się podczas pieczenia.
- W szklance roztrzepać jajko, a następnie pędzelkiem wysmarować owinięte ciastem parówki i posypać sezamem.
- Piec około 8 - 10 minut na złoty kolor w temperaturze 250 stopni C.
Składniki
- 90 ml mleka
- 15 g cukru
- 60 g masła
- 15 g świeżych drożdży
- 3 jajka
- 300 g mąki pszennej typ 450
- 0.5 łyżeczki soli
- 15 parówek lub mniejszych kiełbasek
- sezam do posypania
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 283 kcal |
Tłuszcz | 20 g |
Węglowodany | 23 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 10 g |