Pankejki
Przygotowanie
- Białka z jajek ubić na sztywno z odrobiną soli.
- Żółtka wymieszać razem z mąką, mlekiem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia na jednolitą masę. Następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
- Smażyć na delikatnie wysmarowanej oliwą patelni.
Podanie
- Podawać z owocami, cukrem pudrem, sosem klonowym lub sosem czekoladowym.
Pankejki
- 3 duże jajka
- 115 g mąki
- 140 ml mleka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Sos czekoladowy
- 50 g gorzkiej czekolady
- 40 ml śmietany kremowej 30%
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 580 kcal |
Tłuszcz | 33 g |
Węglowodany | 53 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 16 g |