Pankejki

Pankejki
  • 3 duże jajka
  • 115 g mąki
  • 140 ml mleka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Sos czekoladowy
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 40 ml śmietany kremowej 30%
usmażone 3 amerykańskie pankejki, udekorowane truskawkami i borówkami, wszystko polane sosem czekoladowym
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    2 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    40 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Pankejki
  • 3 duże jajka
  • 115 g mąki
  • 140 ml mleka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Sos czekoladowy
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 40 ml śmietany kremowej 30%

Przygotowanie

  • Białka z jajek ubić na sztywno z odrobiną soli.
  • Żółtka wymieszać razem z mąką, mlekiem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia na jednolitą masę. Następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
  • Smażyć na delikatnie wysmarowanej oliwą patelni.

Podanie

  • Podawać z owocami, cukrem pudrem, sosem klonowym lub sosem czekoladowym.