Paluchy wiedźmy

Składniki
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 370 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1.5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 25 migdałów
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    45 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 370 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1.5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 25 migdałów

Przygotowanie

  • Do miski dodać cukier puder, kawałki zimnego masła, mąkę, jajko, sól i cukier waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić, z ciasta uformować kulkę, a następnie owinąć folią spożywczą i przełożyć do lodówki na około 1 godzinę.
  • W międzyczasie 2 blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Migdały zalać wrzątkiem na około 30 minut. Po tym czasie łupinka z łatwością odchodzi. Obrane migdały wyłożyć na ręczniku papierowym do osuszenia, a następnie przekroić na pół.
  • Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na porcje, każda po około 15 g. Uformować palec wiedźmy, włożyć paznokieć z migdała (delikatnie docisnąć i wsunąć, aby nie odpadł) i przy pomocy noża delikatnie ponakrawać.
  • Gotowe ciastka poukładać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowując przerwy, aby w czasie pieczenia się nie posklejały.
  • Ciastka przed pieczeniem warto dodatkowo schłodzić, aby kształt po upieczeniu był nadal ładny. Schłodzone ciastka piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor. Po upieczeniu wyłożyć na kratce do ostudzenia.