Paluchy wiedźmy

Przygotowanie
- Do miski dodać cukier puder, kawałki zimnego masła, mąkę, jajko, sól i cukier waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić, z ciasta uformować kulkę, a następnie owinąć folią spożywczą i przełożyć do lodówki na około 1 godzinę.
- W międzyczasie 2 blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Migdały zalać wrzątkiem na około 30 minut. Po tym czasie łupinka z łatwością odchodzi. Obrane migdały wyłożyć na ręczniku papierowym do osuszenia, a następnie przekroić na pół.
- Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na porcje, każda po około 15 g. Uformować palec wiedźmy, włożyć paznokieć z migdała (delikatnie docisnąć i wsunąć, aby nie odpadł) i przy pomocy noża delikatnie ponakrawać.
- Gotowe ciastka poukładać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowując przerwy, aby w czasie pieczenia się nie posklejały.
- Ciastka przed pieczeniem warto dodatkowo schłodzić, aby kształt po upieczeniu był nadal ładny. Schłodzone ciastka piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor. Po upieczeniu wyłożyć na kratce do ostudzenia.
Składniki
- 100 g cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 370 g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1.5 łyżeczki cukru waniliowego
- 25 migdałów
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 110 kcal |
Tłuszcz | 6 g |
Węglowodany | 10 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 0 g |