Pączki z piekarnika

Składniki
  • 160 ml mleka
  • 70 g masła
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 400 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • około 200 g gęstego dżemu lub powideł
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    12 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz. 40 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Składniki
  • 160 ml mleka
  • 70 g masła
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 400 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • około 200 g gęstego dżemu lub powideł

Przygotowanie

  • Do małego garnka dodać mleko, pokrojone na mniejsze kawałki masło, pokruszone świeże drożdże, cukier i cukier waniliowy. Mieszając podgrzać do częściowego połączenia składników przez około 3 minuty, nie przekraczając 37 stopni C.
  • Do większej miski dodać mąkę, żółtka oraz przygotowany wcześniej zaczyn. Ciasto dokładnie wyrobić, uformować kulkę i pozostawić do wyrośnięcia przez około 45 minut aż ciasto podwoi swoją objętość. Miskę przykryć ściereczką kuchenną.
  • Przygotować 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Na każdej blaszce piec będziemy po 6 pączków.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 12 części. Z każdej porcji uformować kulkę, którą następnie delikatnie spłaszczyć do średnicy około 10 cm.
  • Na środek ciasta nałożyć około 1 łyżeczkę gęstego dżemu lub powideł. Brzegi ciasta dokładnie zawinąć do góry i delikatnie skleić formując okrągłą bułeczkę. Kłaść na przygotowanych wcześniej blachach złączeniem do dołu. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na kolejne 20 minut.
  • Pączki piec w temperaturze 200 stopni C przez około 13-15 minut – do pięknego. złocistego koloru.