Pączki

Składniki
  • 1 kg mąki pszennej
  • 200 g powideł lub dżemu agrestowego
  • 200 g margaryny
  • 200 g cukru
  • 12 jaj (10 żółtek i 2 całe)
  • 100 g drożdży
  • sok z 1 cytryny
  • 500 ml mleka
  • kieliszek spirytusu
  • 800 g smalcu do smażenia
Dekoracja
  • 200 g cukru pudru
  • odrobina wody
  • (opcjonalnie) skórka z pomarańczy do posypania
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    50 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    3 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Składniki
  • 1 kg mąki pszennej
  • 200 g powideł lub dżemu agrestowego
  • 200 g margaryny
  • 200 g cukru
  • 12 jaj (10 żółtek i 2 całe)
  • 100 g drożdży
  • sok z 1 cytryny
  • 500 ml mleka
  • kieliszek spirytusu
  • 800 g smalcu do smażenia
Dekoracja
  • 200 g cukru pudru
  • odrobina wody
  • (opcjonalnie) skórka z pomarańczy do posypania

Przygotowanie

Ciasto

  • Rozczyn: mleko podgrzać w garnuszku, dodać drożdże, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i odstawić do wyrośnięcia.
  • Margarynę rozpuścić w innym garnuszku.
  • Jajka dobrze ubić z pozostałym cukrem. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny i kieliszek spirytusu.
  • Mąkę wsypać do miski. Wlać ubite jajka, rozczyn z drożdży i wyrobić. W miarę potrzeby dodać mleka. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione dodać rozpuszczoną margarynę i dalej wyrabiać aż będzie odchodzić od miski. Miskę przykryć ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę.

Formowanie i smażenie

  • Wziąć trochę ciasta i rozciągnąć na mały placek grubości 2 cm. Następnie szklanką wyciąć kółko. W rękach rozciągnąć wycięty fragment, włożyć pół łyżeczki dżemu i dokładnie zakleić przy okazji formując kulkę.
  • Smalec rozpuścić w garnku i doprowadzić do odpowiedniej temperatury.
  • Pączki smażyć na brązowy kolor. Po wysmażeniu polukrować.

Lukier

  • Cukier puder wymieszać z odrobiną wody.