Orientalne szaszłyki

Składniki
  • 300 g fileta z kurczaka
  • 400 g cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
Przyprawy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki łyżeczki mielonego kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka garam masali
grillowane szaszłyki z cukinią papryką i pieczarkami na talerzu
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    5 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    45 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 300 g fileta z kurczaka
  • 400 g cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
Przyprawy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki łyżeczki mielonego kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka garam masali

Przygotowanie

  • Kurczaka, cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę na ćwiartki. Z papryczki chili usunąć pestki i drobno posiekać.
  • Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce, doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać pozostałe przyprawy.
  • Nadziać na patyczki i grillować przez około 10 minut z każdej strony.