Ogórki po żydowsku
Przygotowanie
- Ogórki umyć, obrać i pokroić na ćwiartki, a następnie (opcjonalnie) na około 3 cm kawałki. Cebulę pokroić w plastry.
- Ogórki, cebulę i 3 łyżki soli, wymieszać i odstawić na 1 godzinę.
- Marchew obrać i pokroić na kawałki.
- Na dno każdego słoika włożyć: ziele angielskie, gorczycę, liść selera, liść pietruszki, kawałeczki marchwi, baldachim kopru.
- Włożyć ciasno ogórki.
- Składniki na zalewę zagotować i zalać napełnione słoiki. Zakręcić i pasteryzować 10 minut.
Składniki
- 5 kg ogórków
- 6 cebul
- 3 łyżki soli
Zalewa
- 2.5 l wody
- 1 l octu
- 220 g cukru
- 1 łyżka soli
Dodatkowo
- ziele angielskie
- gorczyca
- liście selera
- liście pietruszki
- marchew
- baldachimy kopru