Ogórki po żydowsku

Składniki
  • 5 kg ogórków
  • 6 cebul
  • 3 łyżki soli
Zalewa
  • 2.5 l wody
  • 1 l octu
  • 220 g cukru
  • 1 łyżka soli
Dodatkowo
  • ziele angielskie
  • gorczyca
  • liście selera
  • liście pietruszki
  • marchew
  • baldachimy kopru
Składniki
  • 5 kg ogórków
  • 6 cebul
  • 3 łyżki soli
Zalewa
  • 2.5 l wody
  • 1 l octu
  • 220 g cukru
  • 1 łyżka soli
Dodatkowo
  • ziele angielskie
  • gorczyca
  • liście selera
  • liście pietruszki
  • marchew
  • baldachimy kopru

Przygotowanie

  • Ogórki umyć, obrać i pokroić na ćwiartki, a następnie (opcjonalnie) na około 3 cm kawałki. Cebulę pokroić w plastry.
  • Ogórki, cebulę i 3 łyżki soli, wymieszać i odstawić na 1 godzinę.
  • Marchew obrać i pokroić na kawałki.
  • Na dno każdego słoika włożyć: ziele angielskie, gorczycę, liść selera, liść pietruszki, kawałeczki marchwi, baldachim kopru.
  • Włożyć ciasno ogórki.
  • Składniki na zalewę zagotować i zalać napełnione słoiki. Zakręcić i pasteryzować 10 minut.