Ogórki małosolne

Składniki
  • ok. 8 ogórków
  • 5 gałązek kopru
  • ok. 7 cm kawałek korzenia chrzanu lub 1 duży liść chrzanu
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 500 ml wody
  • 1 łyżka soli
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    1 porcja
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    15 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • ok. 8 ogórków
  • 5 gałązek kopru
  • ok. 7 cm kawałek korzenia chrzanu lub 1 duży liść chrzanu
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 500 ml wody
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie

  • Na dno słoika ułożyć koperek.
  • Ogórki włożyć do słoika ciasno, aby podczas zalewania nie wypłynęły do góry. W razie potrzeby dołożyć ogórków.
  • W wolne miejsca włożyć chrzan oraz ząbki czosnku przecięte na pół, jeśli są duże.
  • W osobnej miseczce wymieszać zimną wodę z solą, a następnie zalać nią ogórki tak, aby każdy ogórek był całkowicie przykryty.
  • Ogórki są gotowe po około 3-4 dniach, gdy woda zacznie się robić mętna.