Nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Składniki
  • 2 filety z kurczaka
  • 80 ml śmietanki 30%
  • 125 ml mleka
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1.5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0.5 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 - 3 szklanki płatków kukurydzianych
  • sól
  • pieprz
Upieczone nuggetsy w płatkach kukurydzianych na niebieskim talerzu
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    50 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 2 filety z kurczaka
  • 80 ml śmietanki 30%
  • 125 ml mleka
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1.5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0.5 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 - 3 szklanki płatków kukurydzianych
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  • Filety pokroić na mniejsze kawałki i przenieść do miseczki. Dodać śmietankę, sól, pieprz, a następnie wymieszać. Jeśli mamy taką możliwość ten krok warto przygotować kilka godzin wcześniej - kurczak będzie bardziej mięciutki i soczysty.
  • W innej miseczce wymieszać mleko, mąkę, jajko, sól, pieprz i paprykę (słodką i ostrą).
  • W kolejnej miseczce rozkruszyć płatki kukurydziane, następnie część z nich włożyć do innej miseczki, którą będziemy uzupełniać podczas przygotowania nuggetsów (Szybko wchłaniają wilgoć, dlatego lepiej dosypywać co jakiś czas).
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
  • Po kawałku kurczaka zamoczyć w cieście, następnie obtoczyć w płatkach i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piec około 15 minut na złoty kolor.