Murzynek z kremem mascarpone

Biszkopt
  • 7 jaj
  • 350 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek wody
Krem mascarpone
  • 500 g serka mascarpone
  • 1.5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 660 ml śmietanki kremówki
  • 110 g cukru
  • 125 ml mleka
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • wiśnie z kompotu
Polewa czekoladowa
  • 250 g margaryny zwykłej z Kruszwicy
  • 5 łyżek kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
Dodatkowo
  • Blaszka 25x40 cm
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Biszkopt
  • 7 jaj
  • 350 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek wody
Krem mascarpone
  • 500 g serka mascarpone
  • 1.5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 660 ml śmietanki kremówki
  • 110 g cukru
  • 125 ml mleka
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • wiśnie z kompotu
Polewa czekoladowa
  • 250 g margaryny zwykłej z Kruszwicy
  • 5 łyżek kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
Dodatkowo
  • Blaszka 25x40 cm

Przygotowanie

Biszkopt

  • Jaja ubić z cukrem w ciepłej kąpieli wodnej, a następnie dalej ubijać na zimno i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wodę.
  • Wymieszać, wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 25 minut w temperaturze 160 stopni C.
  • Po upieczeniu biszkopt odłożyć do całkowitego ostudzenia. Najlepiej upiec go dzień wcześniej, aby łatwiej szło go przekroić.

Krem mascarpone

  • Połamaną czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka w ciepłej kąpieli wodnej.
  • W odrobinie ciepłego mleka rozpuścić żelatynę i dolać ją do gorącej masy czekoladowej. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę.
  • Śmietanę ubić z cukrem, dodać ser mascarpone i przestudzoną masę czekoladową. Wszystko razem wymieszać łyżką do połączenia składników.

Wykonanie

  • Przestudzony biszkopt przekroić na pół.
  • Na dolnej warstwie rozłożyć wiśnie i krem mascarpone. Przykryć górną warstwą biszkoptu, a na wierzchu polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa

  • Margarynę roztopić z cukrem i kakao i odstawić na chwilkę do lekkiego przestudzenia.
  • Żółtka roztrzepać i dodać do rozpuszczonej margaryny z cukrem i kakao.
  • Energicznie wymieszać do połączenia składników i uzyskania odpowiedniej konsystencji. W razie potrzeby, gdyby polewa nie była jeszcze jednolita, dodać kolejne żółtko i energicznie wymieszać.