Murzynek z kremem mascarpone
Biszkopt
- 7 jaj
- 350 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek wody
Krem mascarpone
- 500 g serka mascarpone
- 1.5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 660 ml śmietanki kremówki
- 110 g cukru
- 125 ml mleka
- 2 łyżeczki żelatyny
- wiśnie z kompotu
Polewa czekoladowa
- 250 g margaryny zwykłej z Kruszwicy
- 5 łyżek kakao
- 3 łyżki cukru
- 2 żółtka
Dodatkowo
- Blaszka 25x40 cm
Biszkopt
- 7 jaj
- 350 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek wody
Krem mascarpone
- 500 g serka mascarpone
- 1.5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 660 ml śmietanki kremówki
- 110 g cukru
- 125 ml mleka
- 2 łyżeczki żelatyny
- wiśnie z kompotu
Polewa czekoladowa
- 250 g margaryny zwykłej z Kruszwicy
- 5 łyżek kakao
- 3 łyżki cukru
- 2 żółtka
Dodatkowo
- Blaszka 25x40 cm
Przygotowanie
Biszkopt
- Jaja ubić z cukrem w ciepłej kąpieli wodnej, a następnie dalej ubijać na zimno i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wodę.
- Wymieszać, wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 25 minut w temperaturze 160 stopni C.
- Po upieczeniu biszkopt odłożyć do całkowitego ostudzenia. Najlepiej upiec go dzień wcześniej, aby łatwiej szło go przekroić.
Krem mascarpone
- Połamaną czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka w ciepłej kąpieli wodnej.
- W odrobinie ciepłego mleka rozpuścić żelatynę i dolać ją do gorącej masy czekoladowej. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę.
- Śmietanę ubić z cukrem, dodać ser mascarpone i przestudzoną masę czekoladową. Wszystko razem wymieszać łyżką do połączenia składników.
Wykonanie
- Przestudzony biszkopt przekroić na pół.
- Na dolnej warstwie rozłożyć wiśnie i krem mascarpone. Przykryć górną warstwą biszkoptu, a na wierzchu polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa
- Margarynę roztopić z cukrem i kakao i odstawić na chwilkę do lekkiego przestudzenia.
- Żółtka roztrzepać i dodać do rozpuszczonej margaryny z cukrem i kakao.
- Energicznie wymieszać do połączenia składników i uzyskania odpowiedniej konsystencji. W razie potrzeby, gdyby polewa nie była jeszcze jednolita, dodać kolejne żółtko i energicznie wymieszać.