Murzynek z kokosami

Ciasto
  • 6 żółtek
  • 250 g margaryny Kasia
  • 200 g cukru
  • 240 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa kokosowa
  • wiśnie bez pestek
  • 6 białek
  • 200 g cukru
  • 400 g wiórek kokosowych
Dodatkowo
  • Blaszka 26 x 36 cm
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    24 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Ciasto
  • 6 żółtek
  • 250 g margaryny Kasia
  • 200 g cukru
  • 240 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa kokosowa
  • wiśnie bez pestek
  • 6 białek
  • 200 g cukru
  • 400 g wiórek kokosowych
Dodatkowo
  • Blaszka 26 x 36 cm

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki na ciasto dodać do miski i wyrobić do połączenia. Gotowe ciasto rozłożyć równomiernie na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
  • Wiśnie bez pestek odcedzić i poukładać na ciaście.
  • Białka ubić na sztywno z cukrem, a następnie dodać wiórki kokosowe. Wymieszać i wyłożyć równomiernie na wiśniach.
  • Piec 40 minut w temperaturze 170 stopni C.