Mini serniczki na spodzie orzechowym

Spód orzechowy
  • 32 herbatniki
  • 35 g prażonych orzechów włoskich
  • 25 g cukru
  • 0.5 łyżeczki cynamonu
  • 55 g masła
Masa serowa
  • 455 g twarogu sernikowego (np. President)
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Bita śmietana i dekoracja
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 30 g cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • owoce (np. maliny, borówki, czereśnie)
  • listki mięty
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    18 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Spód orzechowy
  • 32 herbatniki
  • 35 g prażonych orzechów włoskich
  • 25 g cukru
  • 0.5 łyżeczki cynamonu
  • 55 g masła
Masa serowa
  • 455 g twarogu sernikowego (np. President)
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Bita śmietana i dekoracja
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 30 g cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • owoce (np. maliny, borówki, czereśnie)
  • listki mięty

Przygotowanie

Spód orzechowy

  • Herbatniki, prażone orzechy włoskie, cukier oraz cynamon rozdrobnić w blenderze. Dodać rozpuszczone masło, wymieszać i odłożyć na bok.

Masa serowa

  • Do innego naczynia przełożyć twaróg sernikowy i zmiksować około 5 minut, aby zrobił się bardzo gładki. Dodać szczyptę soli, cukier i miksować, aż cukier dobrze się rozpuści.
  • Ciągle miksując stopniowo dodawać po jednym jajku, a następnie żółtku.
  • Dodać ekstrakt waniliowy i przez chwilę zmiksować do połączenia składników.

Przygotowanie serniczków

  • Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej foremki dodać 1 łyżkę spodu orzechowego i ugnieść, aby powstała płaska powierzchnia (np. kieliszkiem).
  • Następnie na spód wyłożyć około 1.5 - 2 łyżki masy sernikowej. Foremka nie ma być wypełniona całkowicie.
  • Przełożyć do rozgrzanego piekarnika i piec do zarumienienia około 18 minut w temperaturze 175 stopni C.
  • Wyłączyć piekarnik, nie otwierać drzwiczek, i pozostawić w nim upieczone serniczki przez 20 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia. Po ostudzeniu, przełożyć do lodówki, najlepiej na noc.

Bita śmietana i dekoracja

  • Zimną śmietankę wlać do miski i ubić. Pod koniec dodawać stopniowo cukier puder i śmietan-fixy.
  • Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować nią serniczki. Na wierzchu poukładać owoce (np. maliny, borówki, czereśnie) oraz listki mięty.