Metrowiec

Babki
  • 185 ml wody
  • 175 ml oleju
  • 330 g cukru
  • 465 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 16 g cukru waniliowego
  • 8 jaj
  • 2 łyżki kakao
Krem
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru
  • 250 g masła
Polewa
  • 2.5 łyżki cukru
  • 2.5 łyżki kakao
  • 125 g margaryny zwykłej
  • 1 żółtko
Inne
  • 2 foremki keksówki (12 cm x 25 cm)
  • bułka tarta
  • margaryna
  • deska
plasterki jasnej i ciemnej babki metrowiec udekorowane polewą czekoladową
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    3 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Babki
  • 185 ml wody
  • 175 ml oleju
  • 330 g cukru
  • 465 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 16 g cukru waniliowego
  • 8 jaj
  • 2 łyżki kakao
Krem
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru
  • 250 g masła
Polewa
  • 2.5 łyżki cukru
  • 2.5 łyżki kakao
  • 125 g margaryny zwykłej
  • 1 żółtko
Inne
  • 2 foremki keksówki (12 cm x 25 cm)
  • bułka tarta
  • margaryna
  • deska

Przygotowanie

Ciasto

  • Wszystkie składniki na ciasto, oprócz jajek, zmiksować. Następnie dodać jajka ubite na piane i wymieszać. Podzielić ciasto na dwie równe części, a do jednej dodać kakao i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Ciasto wlać do foremek keksówek wysmarowanych wcześniej margaryną i oprószonych bułką tartą.
  • Piec ok. godzinę w temperaturze 180 stopni C.

Krem

  • Po przestudzeniu babek przygotować krem.
  • Wszystkie składniki, oprócz masła, zagotować i przestudzić.
  • Po ostygnięciu dodać masło i utrzeć na jednolitą masę.

Przekładanie

  • Ostudzone babki pokroić na 1,5 cm plastry.
  • Przekładać na zmianę dwoma kolorami babek, każdorazowo smarując kremem.
  • Układać np. na długiej desce, a następnie polać polewą.

Polewa

  • Cukier, kakao i margarynę rozpuścić i wymieszać. Odstawić i lekko ostudzić.
  • Roztrzepać jedno żółtko i dodać do przestudzonej masy. Energicznie wymieszać.

Sposób podania

  • Kroić pod skosem.