Mazurek pistacjowy

Ciasto
  • 200 g mąki pszennej typ 450
  • 120 g zimnego masła
  • 60 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 0.5 łyżeczki soli
Konfitura malinowa
  • 200 g mrożonych malin
  • 60 g konfitury różanej
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki żelatyny
Ganache pistacjowy
  • 200 g białej czekolady
  • 100 g śmietanki 30%
  • 50 g pasty pistacjowej bez cukru
Ozdoby
  • pistacje
  • liofilizowane maliny
  • suszone kwiaty (np. róża, chaber)
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    12 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Ciasto
  • 200 g mąki pszennej typ 450
  • 120 g zimnego masła
  • 60 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 0.5 łyżeczki soli
Konfitura malinowa
  • 200 g mrożonych malin
  • 60 g konfitury różanej
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki żelatyny
Ganache pistacjowy
  • 200 g białej czekolady
  • 100 g śmietanki 30%
  • 50 g pasty pistacjowej bez cukru
Ozdoby
  • pistacje
  • liofilizowane maliny
  • suszone kwiaty (np. róża, chaber)

Przygotowanie

Ciasto

  • Na stolnicę przesiać mąkę, dodać schłodzone masło pokrojone na mniejsze kawałki, cukier puder oraz pół łyżeczki soli. Całość posiekać nożem do powstania kruszonki.
  • Dodać żółtka i całość dokładnie wyrobić do powstania jednolitej masy. Z ciasta uformować kulkę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki na 15-20 minut.
  • Schłodzone ciasto przełożyć między 2 arkusze papieru do pieczenia. Rozwałkować na grubość około 3-4 mm, a następnie wyciąć nożem na kształt jajka.
  • Z resztek ciasta uformować rulon, którym następnie zrobić obwódkę dookoła ciasta. Ciasto ponakłuwać widelcem.
  • Tak przygotowane ciasto przełożyć na deskę i przenieść do zamrażarki na około 20 minut do całkowitego zmrożenia.
  • Zmrożone ciasto po wyjęciu z zamrażarki od razu przełożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni C na około 18 minut (do uzyskania rumianego koloru).
  • Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.

Konfitura malinowa

  • Do małej miseczki dodać żelatynę i zalać ją 3 łyżkami wody.
  • Mrożone maliny przenieść do rondelka i zagotować do rozpuszczenia. Dodać konfiturę różaną oraz sok z połowy cytryny. Całość wymieszać i wyłączyć grzanie.
  • Przelać napęczniałą żelatynę i całość ponownie podgrzać, do rozpuszczenia żelatyny.
  • Konfiturę przestudzić, a następnie umieścić w lodówce do czasu ściągnięcia masy.
  • Gotową konfiturę malinową rozprowadzić równomiernie na przygotowanym wcześniej kruchym spodzie, a następnie przenieść do lodówki na około 30 minut.

Ganache pistacjowy

  • Do rondelka dodać śmietankę oraz pastę pistacjową. Wymieszać, a następnie ciągle mieszając całość podgrzać do pojawienia się pęcherzyków przy krawędzi rondelka.
  • Wyłączyć grzanie i natychmiast dodać czekoladę połamaną na kawałki. Masę energicznie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady, a następnie ganache przelać na konfiturę malinową.
  • Rozprowadzić równomiernie na około 15 minut.
  • Ozdobić kruszonymi pistacjami, liofilizowanymi malinami oraz suszonymi kwiatami (np. róża, chaber).
  • Gotowego mazurka przenieść najlepiej na całą noc do lodówki.