Maślane naleśniki
Przygotowanie
- W małym garnuszku roztopić masło, a następnie odstawić do przestudzenia.
- Mikserem wymieszać mąkę, jajka, mleko i szczyptę soli. Dodać przestudzone masło i wszystko zmiksować do połączenia wszystkich składników.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Dodać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Z tego przepisu wyszło nam 7 naleśników na patelni o średnicy 24 cm.
Składniki
- 160 g mąki pszennej
- 320 ml mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 3 łyżki masła
- olej do smażenia
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 235 kcal |
Tłuszcz | 14 g |
Węglowodany | 20 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 6 g |