Maślane naleśniki

Składniki
  • 160 g mąki pszennej
  • 320 ml mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła
  • olej do smażenia
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    7 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 160 g mąki pszennej
  • 320 ml mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  • W małym garnuszku roztopić masło, a następnie odstawić do przestudzenia.
  • Mikserem wymieszać mąkę, jajka, mleko i szczyptę soli. Dodać przestudzone masło i wszystko zmiksować do połączenia wszystkich składników.
  • Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Dodać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • Z tego przepisu wyszło nam 7 naleśników na patelni o średnicy 24 cm.