Marry me halloumi
Przygotowanie
- Na rozgrzaną patelnię dodać masło i zalewę z suszonych pomidorów. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki. Podsmażyć chwilę do zeszklenia cebulki.
- Dodać bulion, sok z cytryny oraz przyprawy. Wymieszać, zagotować i dodać liście szpinaku. Gdy szpinak zwiędnie dodać śmietankę, a następnie ciągle mieszając starty parmezan.
- Na osobnej patelni podsmażyć do zarumienienia z obu stron pokrojone na plasterki halloumi.
- Plasterki halloumi ułożyć na sosie. Danie świetnie smakuje z pieczonymi ziemniaczkami i warzywem np. brokułem.
Pieczone ziemniaczki
- Ziemniaczki obrać i pokroić na mniejsze kawałki, przenieść do miseczki. Dodać oliwę z oliwek, sól, tymianek i słodką paprykę. Całość wymieszać i rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w piekarniku w temperaturze 220 stopni C do zarumienienia.
Składniki
- 200 g halloumi
- 100 g suszonych pomidorów
- 1 cebula
- 6 ząbków czosnku
- 150 g liści szpinaku
- 75 g parmezanu
- 150 ml śmietanki 30%
- 200 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka zalewy z suszonych pomidorów
- 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżka oregano
Pieczone ziemniaczki
- ziemniaki
- sól
- tymianek
- słodka mielona papryka
Dodatkowo
- warzywo np. brokuł
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 736 kcal |
Tłuszcz | 53 g |
Węglowodany | 34 g |
Błonnik | 5 g |
Białko | 35 g |