Marry me halloumi

  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    3 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 15 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy

Przygotowanie

  • Na rozgrzaną patelnię dodać masło i zalewę z suszonych pomidorów. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki. Podsmażyć chwilę do zeszklenia cebulki.
  • Dodać bulion, sok z cytryny oraz przyprawy. Wymieszać, zagotować i dodać liście szpinaku. Gdy szpinak zwiędnie dodać śmietankę, a następnie ciągle mieszając starty parmezan.
  • Na osobnej patelni podsmażyć do zarumienienia z obu stron pokrojone na plasterki halloumi.
  • Plasterki halloumi ułożyć na sosie. Danie świetnie smakuje z pieczonymi ziemniaczkami i warzywem np. brokułem.

Pieczone ziemniaczki

  • Ziemniaczki obrać i pokroić na mniejsze kawałki, przenieść do miseczki. Dodać oliwę z oliwek, sól, tymianek i słodką paprykę. Całość wymieszać i rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w piekarniku w temperaturze 220 stopni C do zarumienienia.
Składniki
  • 200 g halloumi
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 150 g liści szpinaku
  • 75 g parmezanu
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka zalewy z suszonych pomidorów
  • 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżka oregano
Pieczone ziemniaczki
  • ziemniaki
  • sól
  • tymianek
  • słodka mielona papryka
Dodatkowo
  • warzywo np. brokuł
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie736 kcal
Tłuszcz53 g
Węglowodany34 g
Błonnik5 g
Białko35 g