Marry me chicken

Przygotowanie
- Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić na mniejsze kotleciki. Z obu stron posolić, popieprzyć, a następnie obtoczyć w mące. Smażyć na oleju na złoty kolor, a następnie wyłożyć na ręcznik papierowy do odsączenia.
- Z patelni zlać nadmiar oleju po smażeniu, a następnie na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodać śmietankę, bulion, pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory, starty parmezan, przyprawę włoską oraz płatki chili. Całość chwilę razem podgotować, raz po raz mieszając.
- Do sosu dołożyć usmażonego wcześniej kurczaka. Przykryć przykrywką i chwilę poddusić. Na koniec dodać natkę pietruszki, delikatnie wymieszać.
- Podawać z ryżem lub z duszonymi ziemniakami.
Składniki
- 4 piersi z kurczaka
- 100 g cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 20 g masła
- 200 ml śmietanki 30%
- 200 ml bulionu drobiowego
- garść suszonych pomidorów
- 100 g parmezanu
- 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
- 1 łyżeczka płatków chili
- garść natki pietruszki
- mąka do obtoczenia mięsa
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Do podania
- ryż lub ziemniaki
| Wartości odżywcze (na porcję) | |
|---|---|
| Kalorie | 585 kcal |
| Tłuszcz | 40 g |
| Węglowodany | 10 g |
| Błonnik | 0 g |
| Białko | 50 g |




