Marry me chicken

  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    6 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy

Przygotowanie

  • Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić na mniejsze kotleciki. Z obu stron posolić, popieprzyć, a następnie obtoczyć w mące. Smażyć na oleju na złoty kolor, a następnie wyłożyć na ręcznik papierowy do odsączenia.
  • Z patelni zlać nadmiar oleju po smażeniu, a następnie na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Dodać śmietankę, bulion, pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory, starty parmezan, przyprawę włoską oraz płatki chili. Całość chwilę razem podgotować, raz po raz mieszając.
  • Do sosu dołożyć usmażonego wcześniej kurczaka. Przykryć przykrywką i chwilę poddusić. Na koniec dodać natkę pietruszki, delikatnie wymieszać.
  • Podawać z ryżem lub z duszonymi ziemniakami.
Składniki
  • 4 piersi z kurczaka
  • 100 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 g masła
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • garść suszonych pomidorów
  • 100 g parmezanu
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • garść natki pietruszki
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
Do podania
  • ryż lub ziemniaki
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie585 kcal
Tłuszcz40 g
Węglowodany10 g
Błonnik0 g
Białko50 g