Malinowa chmurka

Spód
  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
Beza
  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki płatków migdałowych
Galaretka z malinami
  • 500 g mrożonych malin
  • 3 malinowe galaretki
  • 1.25 l wody
Krem śmietankowy
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
  • blaszka 36 x 26 cm
  • papier do pieczenia
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    24 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Spód
  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
Beza
  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki płatków migdałowych
Galaretka z malinami
  • 500 g mrożonych malin
  • 3 malinowe galaretki
  • 1.25 l wody
Krem śmietankowy
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
  • blaszka 36 x 26 cm
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

Spód

  • Spód i boki formy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  • Do miski dodać żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia, pastę z wanilii, mąkę i pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić. Gotowym ciastem wylepić równomiernie spód formy, a następnie ponakłuwać widelcem.
  • Przed pieczeniem ciasto przenieść do lodówki na około 30 minut. Następnie wyjąć i przenieść do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika i piec około 15-20 minut do przyrumienienia.
  • Po upieczeniu odstawić do ostudzenia.

Beza

  • Białka ubić na lekką pianę. Następnie porcjami po 1 łyżce dodawać cukier i dalej miksować do uzyskania sztywnej, błyszczącej piany. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować do połączenia.
  • Na dużej blaszce z piekarnika rozłożyć papier do pieczenia i odrysować wielkość blaszki ze spodem.
  • Na przygotowanym wcześniej papierze równomiernie rozsmarować bezę, a wierzch posypać płatkami migdałów.
  • Piec w temperaturze 140 stopni C przez około 1 godzinę aż beza będzie chrupka i lekko przyrumieniona. Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika i zostawić do ostudzenia, można na całą noc.

Galaretka z malinami

  • Ugotować galaretkę i odstawić do przestudzenia. Dodać mrożone maliny i energicznie wymieszać, aby galaretka za bardzo nie stężała.
  • Masę wyłożyć równomiernie na przygotowanym wcześniej spodzie, a następnie przełożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Krem śmietankowy

  • Zimną śmietankę ubić z mascarpone, cukrem waniliowym i cukrem pudrem na gładki, jednolity krem.
  • Krem wyłożyć na galaretce z malinami. Na koniec nałożyć bezę i gotowe ciasto przenieść do lodówki.