Malinianki

Ciasto
  • 250 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 520 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 80 g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
Kruszonka
  • 50 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 40 g masła
Budyń
  • 800 ml mleka
  • 80 g budyniu waniliowego
Dodatkowo
  • około 280 g malin (u nas mrożone)
  • 2 białka do wysmarowania
  • 160 g białej czekolady
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    16 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Ciasto
  • 250 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 520 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 80 g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
Kruszonka
  • 50 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 40 g masła
Budyń
  • 800 ml mleka
  • 80 g budyniu waniliowego
Dodatkowo
  • około 280 g malin (u nas mrożone)
  • 2 białka do wysmarowania
  • 160 g białej czekolady

Przygotowanie

Ciasto

  • Do garnuszka dodać mleko, drożdże oraz cukier. Delikatnie podgrzać, ciągle mieszając do częściowego rozpuszczenia składników - około 3 minuty nie przekraczając temperatury 37 stopni C.
  • Do większej miski dodać mąkę, cukier waniliowy, pokrojone na mniejsze kawałki masło, żółtka, szczyptę soli oraz przygotowany wcześniej zaczyn. Całość dokładnie wyrobić, następnie uformować kulkę i pozostawić w misce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe, spokojne miejsce.
  • W czasie, gdy ciasto wyrasta przygotować kruszonkę, maliny, budyń i 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia.

Kruszonka, maliny, budyń

  • Do miseczki dodać mąkę, cukier oraz masło. Wyrobić do połączenia składników i uzyskania kruszonki, a następnie przenieść do lodówki.
  • Świeże maliny dokładnie umyć, przenieść na durszlak i odstawić do wyschnięcia. Jęsli używamy mrożonych - pozostawić w zamrażarce.
  • Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zdjąć z ognia, chwilę pomieszać aż delikatnie przestygnie, przykryć folią spożywczą w kontakcie (aby nie powstał kożuch) i odstawić do całkowitego ostudzenia.

Malinianki

  • Wyrośnięte ciasto wyrobić i podzielić na 16 równych części (u nas każda miała około 63 g). Z każdej porcji ciasta uformować gładką kulkę, łączenia zebrać na dole. Poukładać na stolnicy zachowując około 3 cm przerwy, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut.
  • Każdą kulkę rozwałkować na placek o średnicy około 10 cm. Następnie wylepić nim miseczkę (patrz zdjęcie) - znacznie ułatwi to formowanie malinianek. Na środek dodać około 3 łyżeczki budyniu5-6 malin (my używaliśmy mrożonych).
  • Malinianki zawinąć szczelnie w miseczce - łączyć ze sobą naprzeciwległe boki, a łączenia zebrać na środku. Następnie przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie docisnąć. Jeśli chcemy by malinianki miały podłużny kształt, delikatnie spłaszczyć dłońmi po bokach.
    Czynność powtórzyć do pozostałych porcji ciasta.
  • Malinianki wysmarować rozmieszanym białkiem przy pomocy pędzelka, a następnie posypać kruszonką.
  • Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 20 minut na złoty kolor.

Polewa czekoladowa

  • Do rondelka dodać połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia, a następnie polać przestudzone malinianki.