Makowiec

Ciasto na spód
  • 240 g mąki tortowej
  • 125 g margaryny palma
  • 120 g cukru
  • 3 jajka (2 żółtka + 1 całe)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa
  • 0.5 kg maku
  • 480 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 16 g cukru waniliowego
  • olejek migdałowy
  • 250 g margaryny palma
  • 5 jaj
  • 63 ml mleka
  • 2 łyżki kakao
Okruszynki
  • 125 g margaryny zwykłej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oliwy
  • 16 g cukru waniliowego
  • 180 g cukru
  • 160 g mąki pszennej
Dodatkowo
  • Blaszka 40x25 cm
  • papier do pieczenia
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Ciasto na spód
  • 240 g mąki tortowej
  • 125 g margaryny palma
  • 120 g cukru
  • 3 jajka (2 żółtka + 1 całe)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa
  • 0.5 kg maku
  • 480 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 16 g cukru waniliowego
  • olejek migdałowy
  • 250 g margaryny palma
  • 5 jaj
  • 63 ml mleka
  • 2 łyżki kakao
Okruszynki
  • 125 g margaryny zwykłej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oliwy
  • 16 g cukru waniliowego
  • 180 g cukru
  • 160 g mąki pszennej
Dodatkowo
  • Blaszka 40x25 cm
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

Ciasto na spód

  • Margarynę palmę utrzeć z cukrem na jednolitą masę, dodając porcjami 2 żółtka i 1 jajko. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia, utrzeć na jednolitą masę.
  • Rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa makowa

  • Surowy mak przenieść do garnka, zalać wodą kilka centymetrów ponad poziom maku i gotować około 25 minut. Następnie zmielić go 2 razy np. w maszynce do mięsa.
  • Zmielony mak przenieść do miski. Dodać cukier, stopioną margarynę palmę, zalać gorącym mlekiem i dobrze wymieszać. Dodać resztę przypraw i żółtka, wymieszać.
  • Ubite białka dodać na sam koniec i delikatnie wymieszać.
  • Gotową masę makową wyłożyć na blaszce.

Okruszynki

  • Wszystkie składniki wyrobić na jednolitą masę, a następnie rwać na mniejsze części i posypać masę makową.
  • Piec w temperaturze 200 stopni C przez 60 minut.
  • Gotowy makowiec można polać lukrem.