Makaron z wędzonym łososiem i szpinakiem

Składniki
  • 400 g makaronu
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g wędzonego łososia
  • 200 g topionego serka śmietankowego
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • cytryna (opcjonalnie)
Ugotowany makaron wymieszany z sosem z wędzonego łosia z szpinakiem, obok kawałki cytryny, umieszczone na talerzu
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    40 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 400 g makaronu
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g wędzonego łososia
  • 200 g topionego serka śmietankowego
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • cytryna (opcjonalnie)

Przygotowanie

  • Na dużej patelni rozpuścić masło, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pokrojonego w kosteczkę łososia i podsmażyć przez około 2 minuty co chwilę mieszając. Następnie dodać szpinak i smażyć pod przykryciem aż zmięknie.
  • Dodać serek topiony, śmietanę i mieszać do połączenia składników. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Gotowy sos najlepiej wymieszać z makaronem. Opcjonalnie - gotowe danie skropić sokiem z cytryny.