Makaron z wędzonym łososiem i szpinakiem
Przygotowanie
- Na dużej patelni rozpuścić masło, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pokrojonego w kosteczkę łososia i podsmażyć przez około 2 minuty co chwilę mieszając. Następnie dodać szpinak i smażyć pod przykryciem aż zmięknie.
- Dodać serek topiony, śmietanę i mieszać do połączenia składników. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Gotowy sos najlepiej wymieszać z makaronem. Opcjonalnie - gotowe danie skropić sokiem z cytryny.
Składniki
- 400 g makaronu
- 200 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 250 g wędzonego łososia
- 200 g topionego serka śmietankowego
- 300 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz
- cytryna (opcjonalnie)
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 793 kcal |
Tłuszcz | 50 g |
Węglowodany | 60 g |
Błonnik | 3 g |
Białko | 30 g |