Makaron z kurczakiem, szpinakiem i gorgonzolą

Składniki
  • 1 duża pierś kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju
  • 400 g szpinaku baby
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 150 g gorgonzoli
  • przyprawa do kurczaka
  • sól
  • pieprz
Opcjonalnie
  • mąka
  • woda
Sposób podania
  • makaron
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    50 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 1 duża pierś kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju
  • 400 g szpinaku baby
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 150 g gorgonzoli
  • przyprawa do kurczaka
  • sól
  • pieprz
Opcjonalnie
  • mąka
  • woda
Sposób podania
  • makaron

Przygotowanie

  • Pierś kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Podsmażyć z łyżką oleju na dużej patelni lub w garnku.
  • Do podsmażonego kurczaka dodać szpinak. Dusić pod przykryciem, raz po raz mieszając, aż zwiędnie.
  • Dodać śmietankę, całość wymieszać i delikatnie podgrzać. Następnie gorgonzolę pokroić na mniejsze kawałki i dodać do sosu. Całość dokładnie wymieszać i podgrzać do rozpuszczenia gorgonzoli. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Jeśli sos jest zbyt rzadki delikatnie zagęścić zaklepką (mąkę rozmieszać z wodą w kubeczku i stopniowo dodawać do sosu, ciągle mieszając, do uzyskania odpowiedniej konsystencji).
  • Gotowy sos przed podaniem wymieszać z makaronem.