Makaron z kurczakiem, szpinakiem i gorgonzolą
Przygotowanie
- Pierś kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Podsmażyć z łyżką oleju na dużej patelni lub w garnku.
- Do podsmażonego kurczaka dodać szpinak. Dusić pod przykryciem, raz po raz mieszając, aż zwiędnie.
- Dodać śmietankę, całość wymieszać i delikatnie podgrzać. Następnie gorgonzolę pokroić na mniejsze kawałki i dodać do sosu. Całość dokładnie wymieszać i podgrzać do rozpuszczenia gorgonzoli. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Jeśli sos jest zbyt rzadki delikatnie zagęścić zaklepką (mąkę rozmieszać z wodą w kubeczku i stopniowo dodawać do sosu, ciągle mieszając, do uzyskania odpowiedniej konsystencji).
- Gotowy sos przed podaniem wymieszać z makaronem.
Składniki
- 1 duża pierś kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oleju
- 400 g szpinaku baby
- 250 ml śmietanki 30%
- 150 g gorgonzoli
- przyprawa do kurczaka
- sól
- pieprz
Opcjonalnie
- mąka
- woda
Sposób podania
- makaron
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 724 kcal |
Tłuszcz | 50 g |
Węglowodany | 13 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 50 g |