Makaron z grzybami leśnymi, kurczakiem i szpinakiem

  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    2 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy

Przygotowanie

  • Suszone grzyby namoczyć, później odsączyć z wody i odstawić. Świeże grzyby oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę. Oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem, odstawić.
  • Na patelni zeszklić na oliwie z masłem pokrojoną w kosteczkę cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać kurczaka i wszystko razem podsmażyć. Następnie dodać grzyby i smażyć, raz po raz mieszając, około 7 minut.
  • W międzyczasie ugotować makaron. Po ugotowaniu 5 łyżek wody z makaronu dodać na patelnię.
  • Dodać szpinak i gotować aż zwiędnie. Pod koniec wlać śmietankę, całość wymieszać i chwilę razem podgotować.
  • Do gotowego sosu dodać ugotowany wcześniej makaron. Wymieszać i na chwilę odstawić - sos delikatnie zgęstnieje.
  • Gotowe danie przenieść na talerz i posypać tartym parmezanem.
Składniki
  • 25 g suszonych lub 250 g świeżych grzybów leśnych
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 70 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 150 g świeżego szpinaku
  • parmezan do posypania
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 200 g makaronu
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie870 kcal
Tłuszcz40 g
Węglowodany75 g
Błonnik6 g
Białko50 g