Makaron z grzybami leśnymi, kurczakiem i szpinakiem

Przygotowanie
- Suszone grzyby namoczyć, później odsączyć z wody i odstawić. Świeże grzyby oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
- Pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę. Oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem, odstawić.
- Na patelni zeszklić na oliwie z masłem pokrojoną w kosteczkę cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać kurczaka i wszystko razem podsmażyć. Następnie dodać grzyby i smażyć, raz po raz mieszając, około 7 minut.
- W międzyczasie ugotować makaron. Po ugotowaniu 5 łyżek wody z makaronu dodać na patelnię.
- Dodać szpinak i gotować aż zwiędnie. Pod koniec wlać śmietankę, całość wymieszać i chwilę razem podgotować.
- Do gotowego sosu dodać ugotowany wcześniej makaron. Wymieszać i na chwilę odstawić - sos delikatnie zgęstnieje.
- Gotowe danie przenieść na talerz i posypać tartym parmezanem.
Składniki
- 25 g suszonych lub 250 g świeżych grzybów leśnych
- 1 pierś z kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 70 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml śmietanki 30%
- 150 g świeżego szpinaku
- parmezan do posypania
- sól
- pieprz
- tymianek
- 200 g makaronu
| Wartości odżywcze (na porcję) | |
|---|---|
| Kalorie | 870 kcal |
| Tłuszcz | 40 g |
| Węglowodany | 75 g |
| Błonnik | 6 g |
| Białko | 50 g |




