Makaron z brokułami w sosie serowym
Przygotowanie
- Brokuł umyć i podzielić na mniejsze kawałki. W garnku zagotować sporą ilość osolonej wody. Różyczki brokuła wrzucić do wrzątku i gotować około 5-6 minut, a następnie odcedzić.
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
- Na patelni, na małym ogniu, rozpuścić ser gorgonzola i serek śmietankowy ze śmietanką. Doprawić solą, pieprzem oraz rozmarynem. Nie zagotowywać.
- Do gotowego sosu dodać ugotowanego wcześniej brokuła oraz makaron i wszystko razem wymieszać.
Składniki
- 1 brokuł
- makaron tagliatelle
- 100 g śmietankowego serka np. Twój smak
- 150 g sera gorgonzola
- 70 ml śmietanki 30%
- sól
- pieprz
- rozmaryn
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 805 kcal |
Tłuszcz | 50 g |
Węglowodany | 60 g |
Błonnik | 4 g |
Białko | 30 g |