Makaron w sosie pomidorowym z groszkiem
Przygotowanie
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną oliwy. Czosnek obrać, posiekać i dodać do cebuli.
- Papryczkę chili przeciąć na pół, oczyścić i pozbyć się nasion. Pokroić w drobną kosteczkę i dodać na patelnie.
- Z bazylii pourywać listki (odłożyć na bok), a gałązki drobno pokroić i dodać na patelnie.
- Po podsmażeniu dodać pomidory z puszki oraz zielony groszek. Doprawić odrobiną soli i pieprzem.
- Wszystkie składniki delikatnie podgotować, raz po raz mieszając, a następnie dodać ugotowany al dente makaron. W razie potrzeby dolać odrobinę wody z ugotowanego makaronu.
- Patelnie zdjąć z ognia. Dodać większość startego parmezanu i wymieszać do połączenia wszystkich składników.
- Podawać z wcześniej przygotowanymi liśćmi bazylii, resztą startego sera oraz oliwą z oliwek.
Składniki
- 800 g pomidorów z puszki
- 250 g makaronu tagliatelle
- 200 g zielonego groszku
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chilli
- 2 gałązki bazylii
- 80 g tartego parmezanu
- ser gouda (opcjonalnie)
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 760 kcal |
Tłuszcz | 26 g |
Węglowodany | 100 g |
Błonnik | 14 g |
Białko | 30 g |