Makaron w sosie pomidorowym z groszkiem

Składniki
  • 800 g pomidorów z puszki
  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 200 g zielonego groszku
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  • 2 gałązki bazylii
  • 80 g tartego parmezanu
  • ser gouda (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    2 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 800 g pomidorów z puszki
  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 200 g zielonego groszku
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  • 2 gałązki bazylii
  • 80 g tartego parmezanu
  • ser gouda (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  • Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną oliwy. Czosnek obrać, posiekać i dodać do cebuli.
  • Papryczkę chili przeciąć na pół, oczyścić i pozbyć się nasion. Pokroić w drobną kosteczkę i dodać na patelnie.
  • Z bazylii pourywać listki (odłożyć na bok), a gałązki drobno pokroić i dodać na patelnie.
  • Po podsmażeniu dodać pomidory z puszki oraz zielony groszek. Doprawić odrobiną soli i pieprzem.
  • Wszystkie składniki delikatnie podgotować, raz po raz mieszając, a następnie dodać ugotowany al dente makaron. W razie potrzeby dolać odrobinę wody z ugotowanego makaronu.
  • Patelnie zdjąć z ognia. Dodać większość startego parmezanu i wymieszać do połączenia wszystkich składników.
  • Podawać z wcześniej przygotowanymi liśćmi bazylii, resztą startego sera oraz oliwą z oliwek.