Makaron

Składniki
  • 250 g mąki typ 00
  • 250 g mąki semoliny
  • 5 jajek
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 0.5 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo
  • Maszynka do makaronu np. Atlas 150 (opcjonalnie)
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    5 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 250 g mąki typ 00
  • 250 g mąki semoliny
  • 5 jajek
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 0.5 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo
  • Maszynka do makaronu np. Atlas 150 (opcjonalnie)

Przygotowanie

  • Do miski dodać wszystkie składniki. Wymieszać łyżką a następnie wyłożyć na blat i wyrabiać ciasto do momentu gdy składniki się połączą (około 5-10 minut). Ciasto nie powinno się lepić, powinno być dosyć twarde. W przypadku gdy jest za suche i składniki nie chcą się połączyć - dodać odrobinkę wody i ugniatać dalej.
  • Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i pozostawić na około 30 minut. Po tym czasie ciasto nabierze elastyczności.
  • Ciasto podzielić na mniejsze części, rozwałkować (lub użyć prasy) na odpowiednią grubość i pociąć w dany rodzaj makaronu - zgodnie z przedstawioną poniżej tabelką.
  • Makaron posypać mąką, aby się nie posklejał. Przenieść na blaszki oprószone mąką lub stojak do makaronu.
  • Gotować w lekko osolonej wodzie przez około 2 minuty.

Makaronowa ściąga

  • W tabelce przedstawiliśmy grubości i szerokości najbardziej popularnych makaronów.
  • Atlas 150 - nastawy w maszynce do makaronu, której używamy.
Rodzaj makaronuGrubośćSzerokość makaronuGrubość Atlas 150
Vermicelli (nitki)1 mm1 mm6
Spaghetti2 mm2 mm4
Tagliatelle2 mm6 - 10 mm4
Pappardelle1 mm20 - 30 mm6
Lasagna0.5 - 1 mm-6-9