Makaron
Przygotowanie
- Do miski dodać wszystkie składniki. Wymieszać łyżką a następnie wyłożyć na blat i wyrabiać ciasto do momentu gdy składniki się połączą (około 5-10 minut). Ciasto nie powinno się lepić, powinno być dosyć twarde. W przypadku gdy jest za suche i składniki nie chcą się połączyć - dodać odrobinkę wody i ugniatać dalej.
- Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i pozostawić na około 30 minut. Po tym czasie ciasto nabierze elastyczności.
- Ciasto podzielić na mniejsze części, rozwałkować (lub użyć prasy) na odpowiednią grubość i pociąć w dany rodzaj makaronu - zgodnie z przedstawioną poniżej tabelką.
- Makaron posypać mąką, aby się nie posklejał. Przenieść na blaszki oprószone mąką lub stojak do makaronu.
- Gotować w lekko osolonej wodzie przez około 2 minuty.
Makaronowa ściąga
- W tabelce przedstawiliśmy grubości i szerokości najbardziej popularnych makaronów.
- Atlas 150 - nastawy w maszynce do makaronu, której używamy.
Rodzaj makaronu | Grubość | Szerokość makaronu | Grubość Atlas 150 |
---|---|---|---|
Vermicelli (nitki) | 1 mm | 1 mm | 6 |
Spaghetti | 2 mm | 2 mm | 4 |
Tagliatelle | 2 mm | 6 - 10 mm | 4 |
Pappardelle | 1 mm | 20 - 30 mm | 6 |
Lasagna | 0.5 - 1 mm | - | 6-9 |
Składniki
- 250 g mąki typ 00
- 250 g mąki semoliny
- 5 jajek
- 0.5 łyżeczki soli
- 0.5 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo
- Maszynka do makaronu np. Atlas 150 (opcjonalnie)