Mac and Cheese

Składniki
  • 30 g masła
  • 3 cebule
  • 1 l mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 500 g makaronu kolanka
  • 100 g sera cheddar
  • 100 g sera raclette lub gruyere
  • 100 g parmezanu
  • łyżeczka musztardy angielskiej
  • sos sriracha hot chilli (lub inny)
  • sos worcestershire
Propozycja podania
  • pomidorki koktajlowe
  • bekon
zapieczony makaron kolanka z sosem serowym  posypane parmezanem i kawałkami pomidorków koktajlowych w naczyniu żaroodpornym
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    6 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 30 g masła
  • 3 cebule
  • 1 l mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 500 g makaronu kolanka
  • 100 g sera cheddar
  • 100 g sera raclette lub gruyere
  • 100 g parmezanu
  • łyżeczka musztardy angielskiej
  • sos sriracha hot chilli (lub inny)
  • sos worcestershire
Propozycja podania
  • pomidorki koktajlowe
  • bekon

Przygotowanie

  • Na patelni rozpuścić masło i dodać posiekaną w plasterki cebulę, podsmażyć. Dodać mąkę i wymieszać wszystkie składniki.
  • Małymi porcjami, ciągle mieszając, dolewać mleko, a następnie zagotować.
  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu, odlać około szklankę wody, a resztę wylać.
  • Sery zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Na małym ogniu, ciągle mieszając, do sosu dodać sery (zostawić odrobinę sera do posypania na koniec). Nie gotować.
  • Dodać makaron oraz odrobinę wody (z gotowania makaronu), do uzyskania płynnej konsystencji. Wszystkie składniki wymieszać, a sos doprawić sosem chilli oraz sosem worcestershire.
  • Całość przenieść do naczynia żaroodpornego i posypać resztą sera.
  • Piec w temperaturze 200 stopni C przez 30 minut.

Propozycja podania

  • Podawać z pomidorkami koktajlowymi lub prażonym bekonem.