Mac and Cheese
Przygotowanie
- Na patelni rozpuścić masło i dodać posiekaną w plasterki cebulę, podsmażyć. Dodać mąkę i wymieszać wszystkie składniki.
- Małymi porcjami, ciągle mieszając, dolewać mleko, a następnie zagotować.
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu, odlać około szklankę wody, a resztę wylać.
- Sery zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Na małym ogniu, ciągle mieszając, do sosu dodać sery (zostawić odrobinę sera do posypania na koniec). Nie gotować.
- Dodać makaron oraz odrobinę wody (z gotowania makaronu), do uzyskania płynnej konsystencji. Wszystkie składniki wymieszać, a sos doprawić sosem chilli oraz sosem worcestershire.
- Całość przenieść do naczynia żaroodpornego i posypać resztą sera.
- Piec w temperaturze 200 stopni C przez 30 minut.
Propozycja podania
- Podawać z pomidorkami koktajlowymi lub prażonym bekonem.
Składniki
- 30 g masła
- 3 cebule
- 1 l mleka
- 3 łyżki mąki
- 500 g makaronu kolanka
- 100 g sera cheddar
- 100 g sera raclette lub gruyere
- 100 g parmezanu
- łyżeczka musztardy angielskiej
- sos sriracha hot chilli (lub inny)
- sos worcestershire
Propozycja podania
- pomidorki koktajlowe
- bekon
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 780 kcal |
Tłuszcz | 40 g |
Węglowodany | 74 g |
Błonnik | 3 g |
Białko | 33 g |