Łosoś w sosie koperkowym
Przygotowanie
Łosoś
- Łososia położyć na desce skórą do dołu. Przekroić na 2 części, a następnie, bez okręcania łososia, odciąć ostrym nożem skórę.
- Filety umyć i włożyć do naczynia żaroodpornego. Doprawić solą, pieprzem, skropić sosem sojowym, sokiem z cytryny i oliwą, Wymieszać, delikatnie przewrócić na drugą stronę i odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę.
- Łososia piec w temperaturze 250 stopni przez 15 minut.
Sos koperkowy
- Do gorącego bulionu dodać kurkumę, dokładnie wymieszać i zagotować,
- W osobnym naczyniu wymieszać mąkę ze śmietanką, a następnie, ciągle mieszając, kilka łyżek gorącego bulionu. Dokładnie wymieszać i delikatnie, ciągle mieszając, dodać do garnka z bulionem. Zagotować na małym ogniu.
- Sos doprawić solą, pieprzem i czosnkiem.
- Dodać masło, sok z cytryny i posiekany koperek. Gotować przez chwilę, ciągle mieszając, na małym ogniu.
Propozycja podania
Łososia podawać z ziemniaczkami i zielonymi szparagami.
- Szparagi umyć i odłamać dolne, twarde końcówki. Gotować w wodzie z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką soli przez około 5 - 8 minut.
- Ziemniaki gotować w mundurkach do miękkości,
Łosoś
- 400 g filetu z kurczaka
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sos koperkowy
- 200 ml bulionu drobiowego
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka mąki
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
- 1/2 łyżki masła
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Dodatkowo
- ziemniaki
- pęczek szparagów
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 750 kcal |
Tłuszcz | 50 g |
Węglowodany | 20 g |
Błonnik | 3 g |
Białko | 50 g |