Łosoś w sosie koperkowym

Łosoś
  • 400 g filetu z kurczaka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sos koperkowy
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • 1/2 łyżki masła
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Dodatkowo
  • ziemniaki
  • pęczek szparagów
usmażony kawałek łososia polany sosem koperkowym, obok ugotowane szparagi i ziemniaki
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    2 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Łosoś
  • 400 g filetu z kurczaka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sos koperkowy
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • 1/2 łyżki masła
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Dodatkowo
  • ziemniaki
  • pęczek szparagów

Przygotowanie

Łosoś

  • Łososia położyć na desce skórą do dołu. Przekroić na 2 części, a następnie, bez okręcania łososia, odciąć ostrym nożem skórę.
  • Filety umyć i włożyć do naczynia żaroodpornego. Doprawić solą, pieprzem, skropić sosem sojowym, sokiem z cytryny i oliwą, Wymieszać, delikatnie przewrócić na drugą stronę i odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę.
  • Łososia piec w temperaturze 250 stopni przez 15 minut.

Sos koperkowy

  • Do gorącego bulionu dodać kurkumę, dokładnie wymieszać i zagotować,
  • W osobnym naczyniu wymieszać mąkę ze śmietanką, a następnie, ciągle mieszając, kilka łyżek gorącego bulionu. Dokładnie wymieszać i delikatnie, ciągle mieszając, dodać do garnka z bulionem. Zagotować na małym ogniu.
  • Sos doprawić solą, pieprzem i czosnkiem.
  • Dodać masło, sok z cytryny i posiekany koperek. Gotować przez chwilę, ciągle mieszając, na małym ogniu.

Propozycja podania

Łososia podawać z ziemniaczkami i zielonymi szparagami.

  • Szparagi umyć i odłamać dolne, twarde końcówki. Gotować w wodzie z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką soli przez około 5 - 8 minut.
  • Ziemniaki gotować w mundurkach do miękkości,