Leśny mech

Ciasto
  • 450 g świeżego szpinaku
  • 150 ml oleju
  • 3 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 1 śmietan-fix
Dekoracja
  • 1/2 granatu
Inne
  • Forma tortowa o średnicy 24 cm
  • papier do pieczenia
upieczony zielony placek (leśny mech) posypany biszkoptem i ziarenkami granatu
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    8 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Ciasto
  • 450 g świeżego szpinaku
  • 150 ml oleju
  • 3 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 1 śmietan-fix
Dekoracja
  • 1/2 granatu
Inne
  • Forma tortowa o średnicy 24 cm
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać na 180 C.
  • Szpinak sparzyć ciepłą wodą aż zwiędnie. Następnie dokładnie odcisnąć i zblendować.
  • Jajka ubić z cukrem na aksamitną masę. Ciągle mieszając wlać olej i dodać szpinak.
  • Mąkę przesiać przez sitko do innej miski, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Całość wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać.
  • Wylać do formy tortowej wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić i piec przez około 40 - 45 minut w temperaturze 180 C.
  • Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.

Krem

  • Do miski wlać śmietanę, dodać serek mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy. Ubijać do uzyskania kremowej konsystencji. Pod koniec dodać śmietan-fix i wymieszać.

Przygotowanie

  • Ciasto przeciąć na pół. Na dolnej części rozprowadzić równomiernie wcześniej przygotowany krem.
  • Z górnej części wybrać środek ciasta łyżeczką, a następnie pokruszyć i posypać ciasto.
  • Udekorować granatem.