Leśny mech

Przygotowanie
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik rozgrzać na 180 C.
- Szpinak sparzyć ciepłą wodą aż zwiędnie. Następnie dokładnie odcisnąć i zblendować.
- Jajka ubić z cukrem na aksamitną masę. Ciągle mieszając wlać olej i dodać szpinak.
- Mąkę przesiać przez sitko do innej miski, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Całość wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać.
- Wylać do formy tortowej wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić i piec przez około 40 - 45 minut w temperaturze 180 C.
- Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Krem
- Do miski wlać śmietanę, dodać serek mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy. Ubijać do uzyskania kremowej konsystencji. Pod koniec dodać śmietan-fix i wymieszać.
Przygotowanie
- Ciasto przeciąć na pół. Na dolnej części rozprowadzić równomiernie wcześniej przygotowany krem.
- Z górnej części wybrać środek ciasta łyżeczką, a następnie pokruszyć i posypać ciasto.
- Udekorować granatem.
Ciasto
- 450 g świeżego szpinaku
- 150 ml oleju
- 3 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 15 g cukru waniliowego
- 1 śmietan-fix
Dekoracja
- 1/2 granatu
Inne
- Forma tortowa o średnicy 24 cm
- papier do pieczenia
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 473 kcal |
Tłuszcz | 30 g |
Węglowodany | 40 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 10 g |