Kurczak z warzywami

Składniki
  • 0.5 kg piersi kurczaka
  • 4 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 2 białe części pora
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 kieliszek wódki
  • 250 ml bulionu z kury
  • olej do smażenia
  • 0.5 łyżeczki chili
  • przyprawa maggi
  • sól
  • pieprz
  • ryż
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 40 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 0.5 kg piersi kurczaka
  • 4 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 2 białe części pora
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 kieliszek wódki
  • 250 ml bulionu z kury
  • olej do smażenia
  • 0.5 łyżeczki chili
  • przyprawa maggi
  • sól
  • pieprz
  • ryż

Przygotowanie

  • Piersi kurczaka pokroić w kostkę i odłożyć do miseczki. Dodać sól i pieprz do smaku oraz chili. Obficie skropić przyprawą maggi.
  • Jajka rozmieszać z mąką ziemniaczaną, a następnie dodać do kurczaka. Wszystko razem wymieszać i odstawić.
  • Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, por w plastry. Wymieszać ze sobą wszystkie warzywa i odłożyć.
  • Na patelni rozgrzać olej i dodać zawartość całej miseczki z kurczakiem. Smażyć na dużym ogniu ciągle mieszając około 8 minut. Obsmażonego kurczaka wyłożyć z patelni.
  • Na patelnię po kurczaku dodać wszystkie warzywa. Lekko podsmażyć aż zmiękną.
  • Do warzyw dołożyć wyjętego wcześniej kurczaka , wódkę oraz bulion. Wszystko delikatnie smażyć przez około 10 minut.
  • Podawać z ryżem.