Kurczak z warzywami
Przygotowanie
- Piersi kurczaka pokroić w kostkę i odłożyć do miseczki. Dodać sól i pieprz do smaku oraz chili. Obficie skropić przyprawą maggi.
- Jajka rozmieszać z mąką ziemniaczaną, a następnie dodać do kurczaka. Wszystko razem wymieszać i odstawić.
- Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, por w plastry. Wymieszać ze sobą wszystkie warzywa i odłożyć.
- Na patelni rozgrzać olej i dodać zawartość całej miseczki z kurczakiem. Smażyć na dużym ogniu ciągle mieszając około 8 minut. Obsmażonego kurczaka wyłożyć z patelni.
- Na patelnię po kurczaku dodać wszystkie warzywa. Lekko podsmażyć aż zmiękną.
- Do warzyw dołożyć wyjętego wcześniej kurczaka , wódkę oraz bulion. Wszystko delikatnie smażyć przez około 10 minut.
- Podawać z ryżem.
Składniki
- 0.5 kg piersi kurczaka
- 4 czerwone papryki
- 2 cebule
- 2 białe części pora
- 2 jaja
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 kieliszek wódki
- 250 ml bulionu z kury
- olej do smażenia
- 0.5 łyżeczki chili
- przyprawa maggi
- sól
- pieprz
- ryż
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 500 kcal |
Tłuszcz | 20 g |
Węglowodany | 40 g |
Błonnik | 5 g |
Białko | 34 g |