Kurczak z ryżem w sosie grzybowym
Przygotowanie
- Suszone grzyby leśne przenieść do kubeczka i zalać wodą aby się namoczyły.
- Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na patelni z oliwą z oliwek, a następnie doprawić przyprawą włoską, odrobiną soli i pieprzem.
- Dodać ryż, bulion, pieczarki i grzyby leśne (wcześniej odcedzić z wody, w której się moczyły).
- Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15-20 minut, raz po raz mieszając, aż ryż będzie miękki.
- Dodać śmietanę, starty parmezan i wszystko razem wymieszać.
- W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
- Podawać ze świeżą natką pietruszki.
Składniki
- 600 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1.25 łyżki przyprawy włoskiej
- sól
- pieprz
- 200 g ryżu białego długoziarnistego
- 900 ml bulionu z kurczaka
- 8 pieczarek
- garść suszonych grzybów leśnych (lub świeżych)
- 100 ml śmietany 30%
- 50 g parmezanu
- natka pietruszki
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 700 kcal |
Tłuszcz | 33 g |
Węglowodany | 56 g |
Błonnik | 3 g |
Białko | 45 g |