Kurczak z ryżem w sosie grzybowym

Składniki
  • 600 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1.25 łyżki przyprawy włoskiej
  • sól
  • pieprz
  • 200 g ryżu białego długoziarnistego
  • 900 ml bulionu z kurczaka
  • 8 pieczarek
  • garść suszonych grzybów leśnych (lub świeżych)
  • 100 ml śmietany 30%
  • 50 g parmezanu
  • natka pietruszki
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    3 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 20 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 600 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1.25 łyżki przyprawy włoskiej
  • sól
  • pieprz
  • 200 g ryżu białego długoziarnistego
  • 900 ml bulionu z kurczaka
  • 8 pieczarek
  • garść suszonych grzybów leśnych (lub świeżych)
  • 100 ml śmietany 30%
  • 50 g parmezanu
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  • Suszone grzyby leśne przenieść do kubeczka i zalać wodą aby się namoczyły.
  • Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na patelni z oliwą z oliwek, a następnie doprawić przyprawą włoską, odrobiną soli i pieprzem.
  • Dodać ryż, bulion, pieczarki i grzyby leśne (wcześniej odcedzić z wody, w której się moczyły).
  • Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15-20 minut, raz po raz mieszając, aż ryż będzie miękki.
  • Dodać śmietanę, starty parmezan i wszystko razem wymieszać.
  • W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
  • Podawać ze świeżą natką pietruszki.