Kurczak w sosie pesto z makaronem
Przygotowanie
- Filet oczyścić i pokroić w kostkę, a następnie doprawić solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć kurczaka. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę dalej smażyć.
- Gdy kurczak się zarumieni, dodać śmietankę, pesto i starty parmezan. Podgrzewać na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
- Na koniec dodać pokrojone na pół pomidorki koktajlowe.
- Podawać z makaronem. Na wierzch potrzeć parmezan i dodać listki świeżej bazylii.
Składniki
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- odrobina oliwy do smażenia
- 1 łyżka przeciśniętego czosnku
- sól
- pieprz
- 200 ml śmietany kremowej 30%
- 50 g startego parmezanu lub grana padano
- 120 g pesto z bazylii
- makaron rurki
- 2 garście pomidorków koktajlowych
- świeża bazylia do podania
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 960 kcal |
Tłuszcz | 65 g |
Węglowodany | 50 g |
Błonnik | 3 g |
Białko | 50 g |