Kurczak w sosie curry z cukinią
Przygotowanie
- Filet z kurczaka, cebulę i cukinię pokroić w kostkę.
- Filet doprawić solą, pieprzem, curry, dodać 1 łyżeczkę oliwy oraz przeciśnięty czosnek.
- Na patelni na oleju zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać cukinię, doprawić solą, pieprzem i mieszając smażyć około 5 minut. Następnie dodać filet z kurczaka i smażyć aż będzie miękki.
- Na koniec dodać śmietankę i doprowadzić do wrzenia.
- Podawać z ryżem albo makaronem.
- Można posypać wszystko świeżą bazylią albo startym parmezanem.
Składniki
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 2 łyżki curry w proszku
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 150 ml śmietany 30%
- sól
- pieprz
- bazylia
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 600 kcal |
Tłuszcz | 46 g |
Węglowodany | 10 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 36 g |