Kurczak teriyaki w panierce panko

Składniki
  • 2 duże lub 3 mniejsze pojedyncze piersi kurczaka
  • 250 g panierki panko
  • 80 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do spryskania mięsa
Sos teriyaki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 3 łyżki białego wina
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżki japońskiego wina Mirin
  • 1 ząbek czosnku
  • 0.5 łyżeczki pieprzu
  • 0.75 łyżeczki solii
Pieczone ziemniaczki
  • ziemniaki
  • pieprz
  • tymianek
  • odrobina ostrej papryki
  • oliwa z oliwek
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 2 duże lub 3 mniejsze pojedyncze piersi kurczaka
  • 250 g panierki panko
  • 80 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do spryskania mięsa
Sos teriyaki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 3 łyżki białego wina
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżki japońskiego wina Mirin
  • 1 ząbek czosnku
  • 0.5 łyżeczki pieprzu
  • 0.75 łyżeczki solii
Pieczone ziemniaczki
  • ziemniaki
  • pieprz
  • tymianek
  • odrobina ostrej papryki
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Sos teriyaki

  • Do małego garnka dodać sos sojowy, sok z pomarańczy, białe wino, miód, japońskie wino Mirin oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Składniki doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez około 6 minut aż sos zgęstnieje.
  • Sos zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.

Kurczak

  • Pierś kurczaka lekko rozbić i pokroić na mniejsze kawałki, wedle uznania. Włożyć do sosu teriyaki i odstawić na około 1 godzinę.
  • Piekarnik rozgrzać na 180 stopni C.
  • Do jednej miseczki dodać mąkę pszenną, do drugiej roztrzepane jajka z solą i pieprzem, a do trzeciej panierkę panko.
  • Piersi wyjąć z sosu, a jego nadmiar delikatnie strzepać. Mięso panierować najpierw w mące, później w jajku, a na koniec w panierce panko.
  • Piersi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spryskać oliwą. Piec przez około 20 minut aż panierka się zarumieni.
  • Upieczone mięso pokroić w kawałki. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami.

Pieczone ziemniaczki

  • Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i obgotować 5 minut, odcedzić.
  • Pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z pieprzem, tymiankiem, odrobiną ostrej papryki i oliwą z oliwek.
  • Ziemniaczki wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku przez około 35 minut aż będą chrupiące w 200 stopniach C.