Kurczak teriyaki w panierce panko
Przygotowanie
Sos teriyaki
- Do małego garnka dodać sos sojowy, sok z pomarańczy, białe wino, miód, japońskie wino Mirin oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Składniki doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez około 6 minut aż sos zgęstnieje.
- Sos zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
Kurczak
- Pierś kurczaka lekko rozbić i pokroić na mniejsze kawałki, wedle uznania. Włożyć do sosu teriyaki i odstawić na około 1 godzinę.
- Piekarnik rozgrzać na 180 stopni C.
- Do jednej miseczki dodać mąkę pszenną, do drugiej roztrzepane jajka z solą i pieprzem, a do trzeciej panierkę panko.
- Piersi wyjąć z sosu, a jego nadmiar delikatnie strzepać. Mięso panierować najpierw w mące, później w jajku, a na koniec w panierce panko.
- Piersi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spryskać oliwą. Piec przez około 20 minut aż panierka się zarumieni.
- Upieczone mięso pokroić w kawałki. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami.
Pieczone ziemniaczki
- Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i obgotować 5 minut, odcedzić.
- Pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z pieprzem, tymiankiem, odrobiną ostrej papryki i oliwą z oliwek.
- Ziemniaczki wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku przez około 35 minut aż będą chrupiące w 200 stopniach C.
Składniki
- 2 duże lub 3 mniejsze pojedyncze piersi kurczaka
- 250 g panierki panko
- 80 g mąki pszennej
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- oliwa do spryskania mięsa
Sos teriyaki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 3 łyżki białego wina
- 1 łyżeczka miodu
- 4 łyżki japońskiego wina Mirin
- 1 ząbek czosnku
- 0.5 łyżeczki pieprzu
- 0.75 łyżeczki solii
Pieczone ziemniaczki
- ziemniaki
- pieprz
- tymianek
- odrobina ostrej papryki
- oliwa z oliwek
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 550 kcal |
Tłuszcz | 20 g |
Węglowodany | 53 g |
Błonnik | 4 g |
Białko | 36 g |