Kruszawiec

Ciasto
  • 250 g margaryny
  • 3 łyżki smalcu
  • 500 g mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jaj
  • 1 łyżka kakao
Masa serowa
  • 500 g twarogu
  • 1 budyń waniliowy
  • 125 g margaryny
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Owoce
  • agrest, brzoskwinie lub wiśnie
kawałki placka kruszon z kruszonką jasną i czekoladową
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Ciasto
  • 250 g margaryny
  • 3 łyżki smalcu
  • 500 g mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jaj
  • 1 łyżka kakao
Masa serowa
  • 500 g twarogu
  • 1 budyń waniliowy
  • 125 g margaryny
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Owoce
  • agrest, brzoskwinie lub wiśnie

Przygotowanie

  • Mąkę, margarynę, smalec, żółtka, proszek do pieczenia posiekać nożem, a później zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części: dwie białe, a do trzeciej dodać 1 łyżkę kakao.
  • Ciasto poskubać na blachę (zrobić szachownicę).
  • Wszystkie składniki na masę serową razem zmieszać i wylać na wcześniej przygotowany spód. Dodać owoce.
  • Ubić pianę z 5 białek z jedną szklanką cukru i wyłożyć na masę serową.
  • Pozostałe ciasto ułożyć w szachownicę na białkach.
  • Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.