Kruche ciasteczka

Składniki
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 370 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1.5 łyżeczki cukru waniliowego
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 10 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 370 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1.5 łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowanie

  • Do miski dodać cukier puder, kawałki zimnego masła, mąkę, jajko, sól i cukier waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić, a następnie z ciasta uformować kulkę.
  • Stolnicę wysypać odrobiną mąki, a następnie rozwałkować ciasto na grubość około 0.5 cm. Wykrawać foremkami i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciasteczka piec około 15 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C.